Nový fond APS plánuje vybrat přes půl miliardy. Vydělávat bude na problémových pohledávkách

Takto si umělá inteligence představuje firmy ve finanční tísni, které hledají nové investory

Takto si umělá inteligence představuje firmy ve finanční tísni, které hledají nové investory Zdroj: E15/Midjourney

Řadě firem se nebude dařit tak, jak ještě nedávno předpokládaly. Finanční skupina APS Holding podnikatele Martina Machoně v tom vidí příležitost. V rámci svého fondu kvalifikovaných investorů APS Credit Fund SICAV rozjíždí nový podfond, který se stejně jako podfond předešlý zaměří na nákup problémových pohledávek v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Lovit bude velké dlužníky a velký bude muset být i vklad investora, který se pro fond rozhodne. Předpokládané průměrné roční zhodnocení by se mělo pohybovat okolo 12 procent.

Nový podfond nazvaný Rhapsody II hodlá využít současné nepříznivé makroekonomické situace, která zejména vyššími cenami energií dopadá na podnikání řady firem. APS v této souvislosti předpokládá, že poroste podíl firem, jež budou mít potíže se splácením pohledávek.

„To nevyhnutelně spustí řetězovou reakci u bank. Ty se v obavách z krize začnou těchto pohledávek zbavovat, což je investiční příležitost pro firmy specializující se na investice do pohledávek,“ vysvětlil Machoň. Již nyní se podle něj na trhu objevuje stále více zajímavých pohledávkových portfolií.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!