Nový majitel Sazky začal uklízet po Hušákovi

Aleš Hušák

Aleš Hušák Zdroj: e15 Anna Vackova

Při vstupu do sídla Sazky v pražských Vysočanech nechalo jen málokoho lhostejným sousoší mladíka sedícího na lavičce a dívky klečící před ním s odhaleným přirozením. Po deseti letech od instalace díla kanadské umělkyně českého původu Ley Vivotové nazvaného Lavička neřesti ale na příchozího čeká jen kus čerstvě zryté půdy. Sochu, kterou nechal ke 45. výročí Sazky nainstalovat její tehdejší vládce Aleš Hušák, totiž nechal nový majitel, Sázková kancelář, v uplynulých dnech odstranit.

Stejný osud potkal i „letištní“ prohlídkové rámy v recepci Sazky a další pozůstatky Hušákovy éry. „Je to víceméně symbol toho, že se Sazka mění a že to bude nyní jinak,“ řekl generální ředitel Sázkové kanceláře Kamil Ziegler. Sochu hodlá prodat. „Výnosy chceme věnovat na charitu. Zájemci o ni jsou,“ dodal.

To vše jsou však jen drobnosti. Nový majitel hodlá Sazku zásadně změnit personálně i organizačně tak, aby jako za časů Hušáka nebyla rozmařilým podnikem, který značnou část výnosů dával na svůj proK této snaze patří i prodej dvou luxusních aut Bentley a dalších vozů nejvyšší třídy, ale i pozemků, vinařství Kolby a dalšího majetku, který přímo nesouvisí s provozem loterií.

Týdenní tržby nové Sazky činí zhruba 70 milionů korun, což není ani polovina ve srovnání s obdobím před lednovým prohlášením insolvence. Do konce roku proto hodlá Sázková kancelář investovat 50 milionů korun do reklamy. Firma opět počítá s Jaromírem Jágrem. „Věříme, že díky kampani tržby porostou a mohlo by to být kolem 85 až 90 milionů korun týdně. V příštím roce bychom chtěli dosáhnout tržeb přes sto milionů. Náš cíl je, abychom se byli schopni během 12 měsíců dostat na 85 procent tržeb z let 2009 a 2010,“ uvedl Ziegler. Do čistého zisku by se měla firma dostat příští rok, letos by měla být v kladných číslech na provozní úrovni.