Nový normál. Zisky velkých bank se vrátily až na úroveň roku 2009

Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích

Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

Začátek roku nebyl pro hlavní hráče domácího bankovního byznysu zrovna vstřícný. Česká spořitelna i Komerční banka, tedy dva ze tří největších českých peněžních ústavů, totiž během prvního čtvrtletí vydělaly nejméně peněz od vrcholných let finanční krize. Jen oproti loňsku klesl zisk spořitelny o osm procent na 3,4 miliardy korun, v případě Komerční banky výdělek propadl dokonce dvojnásobným tempem na 2,9 miliardy.

„Na poklesu čistého zisku se významně podílí snížený čistý zisk z obchodních operací,“ uvedla po oznámení nejnižšího zisku od roku 2010 spořitelna. Povinné odvody do fondů pro řešení krize a pojištění vkladů naopak uvedla jako rozhodující důvod propadu byznysu Komerční banka, jejíž zisk poprvé po sedmi letech klesl pod tři miliardy.

„K poklesu zisků bank obecně přispívá silná konkurence jak mezi bankami, tak i ze strany nebankovních subjektů a náklady na zavádění regulačních opatření. Ziskovost českého bankovního sektoru je nicméně v mezinárodním měřítku stále vysoce nadprůměrná,“ uvádí hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Hubenější výsledky

Nejslabší kvartál českých bank za poslední léta potvrzují i předběžná data České národní banky. Tuzemské banky podle nich vydělaly 13,5 miliardy korun, tedy nejméně za posledních šest let. „Mírný pokles zisku jde na vrub stále klesajících úrokových marží a výnosů z poplatků,“ soudí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Podle něho budou hubenější výdělky v českém bankovnictví příznačné i pro zbytek roku.

Ve srovnání s rekordním rokem 2012 jsou zisky lídrů bankovního trhu o desítky procent níže. Zatímco Komerční banka tehdy v prvním čtvrtletí vydělala o pětinu více než letos, zisk České spořitelny byl tehdy vyšší dokonce o třetinu. „Snížená ziskovost bank je projevem nového normálu v bankovnictví globálně,“ dodává Zamrazilová.