O2 arenu ovládnou Kellner s Komárkem

O2 arena

O2 arena Zdroj: profimedia.cz

Pražskou O2 arenu ovládnou věřitelé společnosti Bestsport, která halu vlastní a provozuje a která je od loňského května v úpadku. Vyplývá to z reorganizačního plánu, který včera schválilo představenstvo Bestsportu a dnes byl zveřejněn v insolvenčním rejstříku. Věřitelé, z nichž největšími jsou skupiny PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, měli pro předložení plánu soudem stanovený termín do dneška.

Podstatou plánu je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V této firmě se navýší základní jmění a akcie budou přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek. Tento krok by měl nastat do tří měsíců od účinnosti reorganizačního plánu.

Druhá nově vzniklá společnost Bestsport Services ponese břemena původního podniku. I v této firmě získají nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám. Tato společnost zatím formálně nic nevlastní, ale díky mechanismu, kdy se majitelé dluhopisů uspokojí na majetku Bestsportu, vznikne této společnosti pohledávka za Sazkou, při očekávaném výnosu konkurzu Sazky až několik stovek milionů korun. Ty si „noví akcionáři“ v rámci zániku této firmy také rozdělí, popsal plán deník Dnes. Toto opatření by se mělo uskutečnit do šesti měsíců od vzniku účinnosti reorganizačního plánu.

O podivném financování stavby O2 areny čtěte zde:

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

„Tím, jak jsme se (zástupci sportovních svazů) chovali, přišli jsme o Sazku i halu,“ uvedl Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů a Občanského sdružení zelený ostrov (OSZO), které Bestsport vlastní. Jeho vlastnický podíl ale plán reorganizace maže. Ertl míní, že by sportovní svazy podíl v Bestsport Areně měly mít, aby mohly ovlivňovat fungování haly a konání sportovních akcí v ní. Doufá také, že OSZO uspěje v incidenčním řízení o pětimiliardovou pohledávku za Bestsportem, kterou insolvenční správce neuznal.

Sazka si už našla nové majitele, když za 3,81 miliardy ji prostřednictvím firmy Sazka Sázková kancelář ovládly skupiny PPF a KKCG. Ty mají přes dluhopisového agenta, londýnskou The Bank of New York Mellon, zásadní slovo i mezi věřiteli Bestsportu. Hala slouží totiž jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě. Vlastní stavba vyšla na sedm miliard korun. O další zhruba 1,5 miliardy ji prodražily věci jako vypracování projektu a poradenské a zprostředkovatelské činnosti. Podle původních plánů měla hala stát dvě miliardy korun.

O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18 tisíc míst. Je každoročně dějištěm desítek atraktivních sportovních a kulturních událostí. Byla otevřena v roce 2004 při konání mistrovství světa v ledním hokeji a od té doby přivítala 4,7 milionu návštěvníků. Loni halu navštívilo 485 tisíc diváků při 83 akcích, uvedl Babický.