Obézní kuřák dá až třikrát víc za životní pojistku

Obezita

Obezita

Jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí – zhubnout může kromě zlepšení kondice přinést i nezanedbatelné finanční zisky. Mohou totiž ušetřit až statisíce na platbách za životní pojištění. Řada pojišťoven zohledňuje životní styl klientů, když do ceny za pojistku promítá kromě Body Mass Indexu (BMI; poměr váhy a druhé mocniny výšky v metrech) rovněž to, zda člověk kouří, nebo ne. Přes BMI se určuje, zda má klient podváhu, správnou váhu či nadváhu.

„Allianz se od roku 2013 zaměřuje na styl života, což je velmi významný rizikový faktor. Cenově zohledňujeme klienty, kteří nekouří a mají svou váhu pod kontrolou,“ uvádí mluvčí Allianz Václav Bálek. Rozdíly v platbách mohou být skutečně drakonické.

Devětadvacetiletý člověk s extrémní nadváhou (BMI nad 33,5) má v Allianz oproti základní sazbě šedesátiprocentní přirážku. Naopak stejně starý klient s „indikátorem obezity“ do hodnoty 24,5 naopak zaplatí o pět procent méně. Pokud by se u pojištěnců ještě zohlednilo kouření, sazby mohou být dokonce téměř třikrát vyšší.

Přirážku za obezitu a kouření uplatňují i další pojišťovny. Dražší pojistky mají ovšem i lidé s podváhou. „V Česku bylo zvýhodnění zdravého životního stylu zohledněno několika pojišťovnami (například Aegon, Metlife, Allianz) až v posledních třech až pěti letech. Ostatní pojišťovny zatím určují ceny tradičním způsobem,“ uvádí Karel Veselý, ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví v Deloitte.

Obezita a životní pojistkaObezita a životní pojistka | E15

Kouření a BMI zohledňuje v pojistných sazbách rovněž pojišťovací dvojka Kooperativa. Naopak lídr trhu – Česká pojišťovna – nestanovuje sazby přímo na základě BMI. „Česká pojišťovna v závislosti na daném riziku stanovuje pojistné dle věku, zdravotního stavu, volnočasových aktivit a zaměstnání,“ říká mluvčí Ivana Buriánková.

Pojišťovny zároveň rozlišují, jak starý je klient, který překračuje BMI. „Například u 18letého člověka s BMI 34 a více je tato hodnota považována za nezdravou, ale u šedesátiletého je ale v pořádku,“ dodává Eva Krutáková z pojišťovny Aegon.