Peněžní domy odstavují bankomaty. Může za to končící podpora Windows XP

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Zítra skončí podpora Microsoftu pro operační systém Windowsu XP a kancelářsky balík Office 2003. Znamená to, že systém přestane dostávat aktualizace a stane se snadno napadnutelný. Banky na to reagují a přecházejí na Windows 7. Vyžaduje si to ale průběžné odstávky bankomatů.

Windows XP jsou na trhu již více než 12 let. Přesto starý, ale spolehlivý operační systém využívá 24 procent českých počítačů. Konec podpory pro ně znamená nejen zastavení modernizace systému, ale zejména nemožnost aktualizovat bezpečnostní ochranu počítačů.

Firmy teď musí pro zaručení bezpečnosti svých dat obstarat nové operační systémy i administrativní balíčky. Mnoho z nich totiž pro psanou dokumentaci využívá balík Office 2003, kterému také končí podpora.

Jako první reagují banky

S výměnou operačního systému již začala UniCredit Bank, která Windows XP nahradí novější verzí Windows 7. „V rámci pobočky většinou disponujeme více než jedním bankomatem, proto pokud dochází k výměně operačního systému, druhý je v provozu. Navíc přistupujeme k výměně mimo špičku, kdy je bankomat nejméně využíván,“ popisuje přechod tiskový mluvčí UniCredit Petr Plocek.

Nejvíce bankomatů a platbomatů v tuzemsku má Česká spořitelna. Její síť aktuálně čítá více než 1500 přístrojů, všechny fungují na Windows XP. Banka také přechází na operační systém Windows 7. Podle České spořitelny nebude problém ani to, že některé z bankomatů budou chvíli fungovat bez bezpečnostní podpory. „Systém je zabezpečen. Bankomaty totiž fungují na uzavřené a oddělené síti,“ vysvětluje mluvší ČS Tereza Fořtová.

Proces potrvá měsíce

Nechráněné bankomaty znamenají zvýšené bezpečnostní opatření bankovních systémů. „Pro co nejvyšší možnou úroveň zabezpečení bankomatů jsou pravidelně plánovány instalace různých bezpečnostních nástrojů,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Odstávky bankomatů neskončí dnešním dnem. Vzhledem k jejich počtu bude proces trvat několik týdnů. „Děje se to průběžně a bude pokračovat i v následujících měsících. Není to tak, že by XP přestaly v noci fungovat, pouze u nich skončí technická podpora,“ dodává Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

System error XP