Počet bankrotů poroste v Česku nejpomaleji ze zemí střední Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Euler Hermes předpovídá nárůst bankrotů v roce 2012 v ČR jen o dvě procenta, nejméně ve Visegradské čtyřce.

Největší světová úvěrová pojišťovna Euler Hermes díky turbulentní ekonomické situaci v Eurozóně přehodnotila svůj odhad počtu firemních bankrotů v České republice v roce 2012. Nyní uvádí nárůst o dvě procenta v porovnání s loňským rokem – konkrétně 1840 krachů firem.

Ve své starší studii z poloviny roku 2011 Euler Hermes předpovídal naopak pokles insolvencí v roce 2012 a to o 5 procent v porovnání s loňským rokem. Pokud srovnáme Českou republiku s našimi nejbližšími sousedy nestojí si země vůbec špatně. Odhad se týká především průmyslových firem. Zemědělství je v ČR mnohem ohroženější.

Studie Slovensku, Maďarsku a Polsku shodně předpovídá šestiprocentní nárůst firemních bankrotů oproti roku 2011.
Zvýšení počtu bankrotů v České republice je způsoben hlavně zpomalením růstu HDP. V roce 2010 rostla tuzemská ekonomika o 2.6 procenta, v roce 2011 začal růst zpomalovat na 1.7 procenta. HDP podle poslední zprávy ministerstva financí ČR má v roce 2012 spíše stagnovat.

Euler Hermes je mírně optimističtější a předpovídá růst HDP v ČR do 1 procenta v roce 2012. Je to optimistický výhled po negativních prognózách, které téměř s jistotou tvrdily, že Česká republika spadne s eurozónou do recese. Hlavním motorem růstu HDP v roce 2011 podle Euler Hermes byl zahraniční obchod. Ve třetím čtvrtletí 2011 se celkový vývoz ČR v meziročním srovnání zvýšil o 9,7 procenta, dovoz o 6,2 procenta.

Pozitivní a pozoruhodná je i stabilita našeho nejsilnějšího exportního partnera Německa. Přesto, že nejvíce investuje do záchrany eura a potažmo celé eurozóny, studie mu předpovídá pěkný jednoprocentní pokles krachů firem v porovnání s rokem 2011 a zvýšení HDP o 0,8 procenta v roce 2012.

Euler Hermes již stabilně přiděluje Německu nejvyšší rating AA (měřítko rizikovosti exportu do jednotlivých zemí). Česká republika si naopak pohoršila z AA (nízké riziko) na BB (střední riziko). Tyto ratingy využívá Euler Hermes ke stanovení výše pojistného při pojištění proti platební neschopnosti zahraničních odběratelů.

Největší nárůst bankrotů v roce 2012 v celosvětovém měřítku předpovídá Euler Hermes Řecku.