Počet pojistných podvodů byl loni rekordní. I tak Češi řeší dopady krize

pojištění, auto

pojištění, auto Zdroj: comparequotes.net.au

Evropská ekonomická krize, které má negativní dopad i na finanční situaci Čechů, se projevila i na počtu a objemu pojistných podvodů. Čísla byla loni rekordní. Podle detektivů tuzemských pojišťoven byl nárůst pokusů o podvodné jednání v řádech několika desítek procent. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Detektivové České pojišťovny dosáhli absolutního rekordu v její 185leté historii. V roce 2011 odhalili pojistné podvody za 338 milionů korun, což je o 22 procent více než v roce 2010. V porovnání s rokem 2009 představuje tento výsledek více než 40procentní nárůst. „Historie ukázala, že vždy, když se zhoršuje finanční situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Co jsme ale viděli loni, předčilo naše nejhorší očekávání. I jinak bezúhonní lidé se často snížili k trestné činnosti a pokusili se nějakým způsobem podvést pojišťovnu,“ řekl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

Také detektivové pojišťovny Generali odhalili v roce 2011 rekordní objem pojistných podvodů za 74 milionů korun. O rok dříve přišli na podvody za 50 milionů. Objem odhalených podvodů byl loni sedmkrát vyšší než v roce 2008 před příchodem ekonomické krize, kdy se pohyboval na hranici deseti milionů korun, uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Allianz pojišťovna díky odhalení podvodů loni uchránila 102 milionů, ČSOB Pojišťovna 54 milionů. Co do objemu měly opět jasný prim podvody způsobené podnikateli. Ty tvoří asi polovinu z celkově uchráněné částky. „Bohužel stále se setkáváme s trendem, že pod tlakem finančních potíží způsobených hospodářskou krizí řada podnikatelů přistupuje i k takovýmto způsobům řešení svých problémů“, podotkl šéf vyšetřovatelů ČSOB Pojišťovny Zdeněk Horáček.

Nejvíc podvodů se týká autopojištění, přibývá ale fingovaných škod na stavbách

Mezi nejproblematičtější území z hlediska podvodů patřilo podle statistik České pojišťovny loni stejně jako v předchozích letech hlavní město Praha a dále již také tradičně kraje Jihočeský a přes poměrně významný pokles i Středočeský kraj. Nejmenší snaha o podvody se naopak podle šetření ČP vyskytuje dlouhodobě ve Zlínském kraji, přestože i tam byl výrazný nárůst.

Nejvíce podvodů se podle Bálka již tradičně vázalo k pojištění automobilů, ale i staveb a domácností v pojištění občanů. Bohman upozornil na to, že s časem se rozložení podvodů napříč jednotlivými druhy pojištění mění. Zatímco ještě před několika lety tvořily podvody z autopojištění zhruba 70 procent ze všech odhalených podvodů a životní a úrazové pojištění necelých pět procent, nyní je tomu jinak. Stále se sice většina podvodů týká pojištění motorových vozidel, intenzivně ale roste objem odhalených podvodů v pojištění majetku a odpovědnosti za škodu, dodal.