Pojistný trh v Česku přerušil růst. Loni klesl o 0,3 procenta

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna Zdroj: profimedia.cz

Český pojistný trh po mnoha letech růstu loni klesl. Tuzemské pojišťovny vybraly v roce 2011 na pojistném 116,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 0,3 procenta. Předloni přitom pojistný trh stoupl o osm procent. Zájem i loni rostl u životního pojištění, u neživotního ale celkově klesl. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

Trh životního pojištění nadále roste – loni stoupl o 1,9 procenta. Zájem o produkty s jednorázově placeným pojistným se projevil zejména u obchodů spojených s nynějšími smlouvami, jejichž objem stoupl o pětinu. Celkově ale zaznamenalo jednorázově placené životní pojištění pokles o 700 milionů korun.

Potěšující je podle výkonného ředitele ČAP Tomáše Síkory nárůst běžně placeného pojistného o téměř miliardu korun. Naopak špatnou zprávou je to, že současně s rostoucím objemem pojistného klesl o více než 100 tisíc celkový počet smluv životního pojištění.

Za poklesem neživotního pojištění je hlavně povinné ručení

Nepříznivý vývoj v neživotním pojištění, které kleslo o 1,6 procenta, nezvrátil ani pozitivní trend u podnikatelských pojištění, kde předepsané pojistné vzrostlo o 2,1 procenta. Celkový pokles trhu neživotního pojištění o 1,2 miliardy korun proti předchozímu roku byl způsoben zejména výrazným poklesem u pojištění vozidel, konkrétně u povinného ručení o více než osm procent.

„Domnívám se, že loňský rok byl posledním, kdy ceny pojištění vozidel klesaly. Pro další snižování už není prostor a pojišťovny budou do budoucna nuceny změnit strategii boje o klienta,“ dodal Síkora.

Největší pojišťovny na trhuNejvětší pojišťovny na trhu | CAPZdroj: ČAP

Nadále nejsilnějšími hráči na trhu jsou finanční skupiny Generali PPF Holding (Česká pojišťovna, Generali, Česká pojišťovna Zdraví) a skupina VIG (Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna, Pojišťovna České spořitelny. Největší meziroční nárůst předepsaného pojistného, o více než 800 milionů korun, vykázala Pojišťovna ČS. Nárůstu o téměř 400 milionů dosáhly ČSOB Pojišťovna a Allianz pojišťovna.