Pojišťovny loni odhalily podvody za 1,2 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Pojišťovny prokázaly loni pojistné podvody za 1,2 miliardy korun, což je o devět procent více než v roce 2014. Celkem prověřovaly téměř 16 tisíc podezřelých případů, meziročně o 60 procent více.

„V loňském roce odhalily pojišťovny poprvé nejvíce případů pojistného podvodu v oblasti pojištění osob, do které vedle životního pojištění spadá také úrazové pojištění a pojištění nemoci,“ uvedl výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek. V tomto segmentu podle něho pojišťovny prošetřily celkem 7602 podezřelých případů, což je o 90 procent více než v předchozím roce, a zabránily tak podvodům za zhruba 250 milionů korun.

Největší objem prokázaných hodnot přesahující 604 milionů KORUNbyl dosažen v pojištění majetku a odpovědnosti. Je to o 13 procent méně než v roce 2014.

V oblasti pojištění vozidel odhalily pojišťovny v loňském roce pojistné podvody v celkovém finančním objemu přes 353 milionů korun, což je o 3,6 procenta méně než v loňském roce. Vzhledem k ústupu podvodného jednání na drahých vozidlech se pojišťovny podle ČAP ve vyšší míře zabývaly šetřením pojistných událostí s nižší průměrnou výší škody. Celkem prošetřily 6008 podezřelých pojistných událostí, což je o 37 procent více než v předchozím roce.

pojistné podvodypojistné podvody | CAP