Pojišťovny mohou spoléhat na inspektory nemovitostí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

České pojišťovny se mohou bránit proti trikům podvodníků i spoluprací s nezávislými inspektory nemovitostí. “Pojišťovnám se naše služby hodí při likvidaci škod na majetku - pojišťovna tak má k dispozici dokumentaci, v jakém stavu byla nemovitost ještě před pojistnou událostí” říká Pavel Štáf, zakladatel a společnosti Bytecheck. "Pro klienty slouží protokol z inspekce jako odborné dobrozdání, které dokládá při likvidaci škodné události", doplňuje Štáf.

O služby inspektorů nemovitostí krom pojišťoven mají stále větší zájem i developeři. Inspektoři jim pomáhají odhalit vady bytů před tím, než je předají kupujícím. „Využíváme nezávislé inspektory na našich projektech, protože dokáží odhalit více vad než standardní technický dozor stavby“, říká Tomáš Vavřík, majitel developerské společnosti Domoplan.

Nejvíc je ale činnost inspektorů nemovitostí prospěšná pro kupující bytů a domů. Za poslední čtyři roky Bytecheck odhalil vady za 182 milionů korun. „Velká pochybení jsou k vidění i u novostaveb a developerských projektů,“ dodává Pavel Štáf ze společnosti Bytecheck. Nejčastější pochybení jsou přitom podle něj ve výsledné kvalitě povrchů a funkčnosti vybavení, ale dá se jim snadno vyvarovat důslednou kontrolou.

Jan Horčička: Kvalita nového bydlení výrazně upadla