Pojišťovny se chystají na nejhorší, novela stále počítá s bezlimitním plněním

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Novela zákona o podnikání v cestovním ruchu míří do třetího čtení v poslanecké sněmovně, stále však obsahuje problematickou pasáž o povinnosti pojišťoven odškodnit klienta bez ohledu na sjednaný limit pojistného plnění. "Pokud bude přijata novela zákona v předkládaném znění, nebude moci dojít k obnově smluv a naše pojišťovna bude muset postupně ukončit pojištění insolvence CK," uvedla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

„Podnikáme ve více než 60 zemích světa a nikde jsme se nesetkali s tím, že by soukromý subjekt ručil v neomezené výši za podnikání jiného,“ dodal Jiří Cívka z pojišťovny Generali. Bezlimitní plnění a odpovědnost pojišťovny za stanovení výše pojistné částky je podle něj v evropském i světovém měřítku ojedinělé řešení, pro které s největší pravděpodobností nebudou mít zajistitelé pochopení‎.

„Bez odpovídajícího zajištění nelze tento typ pojištění nabízet, což by v konečném důsledku mohlo vést k omezení podnikání cestovních kanceláří, které musí být ze zákona pojištěné pro případ svého úpadku,“ dodal.

Před tímto vývojem varovala už v červnu Česká asociace pojišťoven (ČAP) při snaze o přepracování původního znění návrhu novely. Jasně tehdy nastínila, že hrozí konec produktu pojištění CK jako takového, což ve svém důsledku může mít za následek, že cestovky v Česku nebudou moci nabízet zájezdy a budou se muset buď přesunout do zahraničí, nebo ukončit činnost.

Přebírání prakticky neohraničeného rizika podle pojišťoven znamená rozpor s požadavky na solventnost dle zákona o pojišťovnictví s rizikem sankcí ČNB. Plné krytí poškozených klientů pojišťovnou přitom není v současné době zajištěno v žádné zemi EU, při nedostatečném krytí se obvykle na odškodnění podílí stát.