Porcování padlé Sberbank. Finančníci se poperou o hypoteční byznys, ring volný

Portfolio hypoték českých domácností v objemu nižších desítek miliard korun, takové je zřejmě nejhodnotnější byznysové dědictví padlé ruské Sberbank.

Portfolio hypoték českých domácností v objemu nižších desítek miliard korun, takové je zřejmě nejhodnotnější byznysové dědictví padlé ruské Sberbank. Zdroj: Profimedia

Portfolio hypoték českých domácností v objemu nižších desítek miliard korun, takové je zřejmě nejhodnotnější byznysové dědictví padlé ruské banky Sberbank. Nad finančním domem, kterému byla tento týden nepravomocně odebrána bankovní licence, krouží dravci z řad domácího bankovního byznysu. Zatímco silnějším hráčům by převzetí portfolia pomohlo vyhnout se očekávanému propadu hypotečního byznysu, pro kupce z řad menších ústavů by řádově desítky tisíc klientů Sberbank znamenaly významnou vstupenku do úvěrového segmentu, který bude i v příštích letech domácím bankám vydělávat významnou porci zisků.

„Očekávám, že nejatraktivnější částí aktiv je portfolio hypoték. Zde pravděpodobně kupující nabídne i prémii, protože má šanci převzít dlouhodobý vztah s klientem,“ soudí lídr projektu Partners Banky Marek Ditz. Podle povinně uveřejňovaných informací držela Sberbank k třetímu čtvrtletí loňského roku úvěry v objemu kolem 73 miliard korun. Z toho balík hypoték čítal 30 až 50 miliard korun.

„Čistá finanční atraktivita těch hypoték, které nesou nízké zafixované sazby z minulosti i v budoucích pěti až deseti letech je nižší než jejich nominální hodnota,“ připomíná Ditz.

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub

Sberbank během posledních dvou let spojených s koronakrizí neprožívala nejlepší období a v roce 2020 musela vytvořit historicky nejvyšší rezervy a opravné položky. „Její zákaznické portfolio bylo ale poměrně kvalitní, podíl nesplácených úvěrů podle posledních informací přesahoval jen o něco málo dvě procenta,“ uvádí poradce a partner společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. Na tom se potenciální zájemci z řad bank shodují.

„Sberbank nebyla nezdravá, nebyla ani špatně řízená,“ uvádí v rozhovoru pro deník E15 šéf České spořitelny Tomáš Salomon. Spořitelna se podle něho hodlá o část byznysu Sberbank aktivně zajímat. „Rozhodně máme zájem podívat se na portfolia. Jsme připraveni diskutovat o podmínkách, otázkou je, jak bude probíhat likvidace,“ dodává Salomon. Podle zdrojů deníku E15 se o aktiva Sberbank zajímá také třeba banka Creditas ze skupiny miliardáře Pavla Hubáčka. 

„V souladu se strategií Komerční banky do roku 2025 zkoumáme všechny příležitosti pro posílení růstu skupiny,“ nevyloučil akviziční ambici v obecné rovině Pavel Zúbek z Komerční banky. Šéf Komerčky Jan Juchelka nicméně už v březnovém rozhovoru pro deník E15 zdůraznil, že banka z pohledu potenciálních akvizic analyzuje dění na tuzemském trhu. Komerční banka po únorovém startu řízení ČNB o odejmutí bankovní licence Sberbank obstarávala výplatu klientských vkladů z Garančního fondu.

Odborníci zmiňují i další potenciální zájemce, pro které by akvizice mohla dávat smysl. „Poměrně dobře rozvinutá divize Sberbank nabízející hypoteční úvěry retailovým klientům by mohla zajímat bankovní hráče, jako jsou Raiffeisenbank nebo Moneta Money Bank,“ soudí ekonom Colossea Kryštof Míšek. Zejména Raiffeisenbank byla v posledních letech na domácím trhu značně akvizičně aktivní. 

„Proces odebrání licence Sberbank bude probíhat zřejmě do června nebo července, přičemž bude záviset na míře odporu Sberbank, pokud jde o odvolací prostředky,“ dodává Kymlička. Poté ČNB předloží soudu návrh na jmenování likvidátora a bude následovat likvidace, v jejímž rámci bude likvidátor prodávat zřejmě v několika balících úvěry banky.

„Portfolio se rozdělí na jednotlivé segmenty, tedy například hypotéky, spotřební a korporátní úvěry, a ty se rozprodají jednotlivým zájemcům,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Problematické v portfoliu, a v důsledku prodejní cenou relativně levné, prý mohou být korporátní úvěry. „Finanční dům mohl financovat firmy s napojením na ruské vlastníky. U těch bude logicky diskont výrazně vyšší,“ dodává Pfeiler.