PPF hasí problémy se stavbou administrativních center v Rusku

Comcity. Kellnerova skupina PPF v ruské metropoli buduje obrovský kancelářský komplex Comcity

Comcity. Kellnerova skupina PPF v ruské metropoli buduje obrovský kancelářský komplex Comcity Zdroj: PPF

Ještě před pár lety bylo Rusko pro skupinu PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zemí zaslíbenou. V současnosti je situace méně radostná. U dvou realitních projektů – obchodního centra v Rjazani a administrativního centra Comcity – oznámila jednání o změně podmínek úvěrových smluv ve své zprávě o loňských hospodářských výsledcích.

„V případě Comcity je skupina PPF blízko podpisu nové dohody o záruce odrážející dokončení konstrukční fáze. V ní budou nové úvěrové podmínky plněny,“ popisuje zpráva PPF Group. Podle mluvčího PPF Radka Stavěla už byly v případě Comcity nové podmínky sjednány a dohoda podepsána.

Administrativní centrum Comcity je přitom chloubou PPF. Jde o největší realitní projekt skupiny v Rusku. Jen první fáze projektu přišla na sedm miliard korun. Tvoří ji 107,5 tisíce metrů čtverečních kancelářských ploch a 7,4 tisíce metrů obchodů. Do provozu byla uvedena v září 2014.

V případě Comcity je skupina PPF blízko podpisu nové dohody o záruce odrážející dokončení konstrukční fáze. V ní budou nové úvěrové podmínky plněny

Celková plocha komplexu se má vyšplhat na 430 tisíc metrů čtverečních. Investice má celkem spolknout necelou miliardu eur. V březnu získalo Comcity po několikaletých jednáních do nájmu státního telekomunikačního obra Rostelekom. Telekomunikační kolos si podle ruských médií pronajal 58,5 tisíce metrů čtverečních. Hodnota patnáctiletého kontraktu se dříve odhadovala na 269 milionů eur.

Původně přitom Rostelekom plánoval, že si podle ruského listu Kommersant pronajme kanceláře o ploše 90 tisíc čtverečních metrů na patnáct let. Následně ale pronajatou plochu v roce 2013 snížil. V Comcity jsou v nájmu rovněž technologické společnosti Sistematika a Oracle.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro