PPF koupila od Generali pět pojišťoven za 1,83 miliardy korun

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera posiluje svou potici v Rusku. Od italské pojišťovny Generali koupila tři pojišťovny v Rusku, jednu na Ukrajině a jednu v Bělorusku za 71 milionů eur (asi 1,83 miliardy korun).

Skupina PPF koupila ruské pojišťovny PPF Life Insurance, PPF General Insurance a PPF Insurance a ukrajinskou PPF Life Insurance a běloruskou PPF Insurance letos v březnu. Za sedm milionů eur (175 milionůkorun) PPF koupila i pětinový podíl v ruské zemědělské skupině RAV Agro, čímž ji podle serveru Týden.cz zcela ovládla.

Největší italská pojišťovna Generali se dohodla na převzetí 49 procent akcií Generali PPF Holdingu počátkem roku. Za podíl PPF Italové měli zaplatit 2,5 miliardy eur (zhruba 62,5 miliardy korun). Generali do konce letošního března koupila nejprve 25 procent akcií, na konci příštího roku zbytek.

Východoevropský gigant

Společný podnik patřil k největším pojišťovacím skupinám ve střední a východní Evropě, Rusku a zemích Společenství nezávislých států. Prostřednictvím dceřiných společností spravoval aktiva za zhruba 15 miliard eur (asi 375 miliard korun) a poskytoval služby více než 13 milionům klientů. V ČR do něj patří například Česká pojišťovna a pojišťovna Generali.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera spravuje majetek 22,1 miliardy eur (553 miliard korun). Za prvních šest měsíců letošního roku PPF vydělala 379 milionů eur, což je meziroční zvýšení o 131 milionů eur.