Praha se zbavuje akcií ČSA

ČSA

ČSA Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město prodává 16 tisíc kusů akcií společnosti ČSA, podle primátora Bohuslava Svobody za ně získá do kasy 2,4 milionu korun. Zájem o ně má Český aeroholding.

„Je to vyprodávané portfolio akcií, které z nějaké nominální hodnoty klesly na nulu,“ konstatoval Svoboda.

Praha získala podíl v ČSA převodem z Fondu národního majetku v roce 1994. Až do roku 2010 činil 2,94 procenta, po navýšení základního kapitálu v témže roce, jehož se Praha nezúčastnila, poklesl podíl města na 1,53 procenta.

Celková jmenovitá hodnota akciového podílu se však nezměnila. Podle materiálu, který má E15.cz k dispozici, jde v současnosti celkem o 16 068 akcií o jmenovité hodnotě jedné akcie pět tisíc korun, což je celkem 80,34 milionu korun. Majetek ČSA odhadl nezávislý znalec, společnost E&Y Valuations, na 148,5 milionu korun. Většinu akcií Českých aerolinií, 95,69 procenta, drží od září právě Český aeroholding.

„Sázka na prodej zní rozumně. Budoucnost ČSA extra optimistická není a není důvod, proč by si mělo město akcie nechávat,“ sdělil serveru E15.cz analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Metropoli i nadále zůstaly například akcie PPF banky, Pražské energetiky či Pražské plynárenské a dalších společností.

:

České aerolinie loni hospodařily se ztrátou 241 milionů korun. Firma za negativním výsledkem vidí stoupající ceny pohonných hmot a splátky leasingu dříve nakoupených letadel. V roce 2010 dopravce vydělal 76 milionů korun před zdaněním.