Pražská burza oslabila po ztrátách většiny hlavních emisí

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza opět oslabila a stejně jako ve čtvrtek ztrácela většina hlavních emisí. Index PX klesl o 0,38 procenta na 1079,61 bodu. Ve čtvrtek akciové trhy v Evropě a Asii navázaly na středeční propad amerických akcií a panevropský index STOXX 600 sestoupil na nejnižší úroveň od konce roku 2016. Akciové trhy se však již začaly znovu zotavovat.

Panevropský index dnes po předchozích rekordních ztrátách začal posilovat. Pražská burza ale v poklesu pokračovala. Ze 13 hlavních emisí na pražském trhu posílily pouze dvě, akcie Komerční banky a textilní společnosti Pegas Nonwovens. Cenné papíry Komerční banky zdražily o 0,28 procenta na 895,50 koruny a zároveň dosáhly druhého největšího objemu obchodů z hlavních emisí.

Akcie energetické firmy ČEZ, se kterými se obchodovalo v největším objemu, ale zlevnily o 0,45 procenta na 557 korun. Také akcie Moneta Money Bank, třetí nejobchodovanější emise, oslabily. Navíc zaznamenaly největší propad z hlavních emisí, a to o 1,38 procenta na 78,80 koruny.

Česká měna dnes zpevnila k euru a stagnovala k dolaru. Koruna k 17:00 oproti předchozímu závěru posílila vůči euru o tři haléře na 25,79 koruny za dolar. K dolaru zůstala beze změny na 22,32 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.