Pražská burza zůstala i loni stranou zájmu investorů. Objem obchodů stoupl o tři procenta

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza
Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
6
Fotogalerie

Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy loni meziročně stouply o zhruba tři procenta na 142,5 miliardy korun, v roce 2017 činily 138,8 miliardy korun. I tak byly jedny z nejnižších v historii burzy. Vyplývá to ze statistik Burzy cenných papírů Praha. Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun.

„Loňský nárůst nelze považovat za širší změnu trendu," řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Burzám podle něj obecně vyhovuje prostředí zvýšené rozkolísanosti, které se projevuje růstem obchodní aktivity. Setrvalé zvýšení objemů by pomohla nastartovat emise velké společnosti na hlavní parket pražské burzy, dodal.

Hodnota indexu PX, hlavního indexu burzy, loni meziročně klesla o 8,50 procenta. Hodnota indexu PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán dividendový výnos, se snížila o 3,54 procenta. Pražská burza je tak nadále lídrem regionu z hlediska dividendového výnosu, který činil 5,33 procenta.

Na nejvyšších úrovních se domácí akcie loni obchodovaly na začátku roku, zisky pak postupně vyprchávaly a v závěru roku se index PX propadl do výrazného záporu. Prosincový propad domácích akcií souvisel s výprodeji na globálních trzích, kde panovala nervozita ohledně dalšího vývoje obchodních sporů mezi USA a Čínou, nejistota spojená s brexitem a v obecné rovině se zpomalujícím růstem globální ekonomiky.

Pfeiler připomněl, že souhrnný index evropských burz (Stoxx Europe 600) odepsal loni okolo 14 procent. Pražská burza tak svou výkonností překonala výkonnost evropských burz.

BCPP je z 92,74 procenta dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), největší burzovní skupiny v regionu střední a východní Evropy.