Světové burzy mají za sebou rušné období, v příštím roce poženou trhy vzhůru „jednorožci“

Obchodníci na americké burze Nasdaq

Obchodníci na americké burze Nasdaq Zdroj: profimedia.cz

Na čtyřleté maximum v končícím roce se vyšplhala hodnota takzvaných IPO, tedy prvních veřejných nabídky akcií na světových burzách. Meziročně vzrostla o pět procent a v souhrnu přesáhla 200 miliard dolarů. Analytici přitom očekávají, že příliv nových firem na burzy bude pokračovat i v roce 2019. 

„To, co definovalo uplynulý rok, byla mega-IPO, tedy obchody přesahující miliardu dolarů,“ uvedla pro Financial Times analytička JPMorgan Liz Myersová. Vstupů na burzu takové velikosti bylo přibližně třicet, letos by mělo tempo podle Myersové minimálně setrvat.

Hlavním tahounem byly v roce 2018 především asijské trhy, které ovládly 46 procent světových tržeb. Hlavní podíl na tom mají IPO firem jako China Tower, Xiaomi a SoftBank. Právě poslední jmenovaná společnost se zařadila mezi největší vstupy technologických firem na burzu se získanými 21,3 miliardami dolarů. V posledních letech dokázal nabýt většího kapitálu jen internetový gigant Alibaba.

Vstupy na americké burzy tvořily v rámci celého světa 30procentní podíl, čemuž pomohly i čínské firmy – těch na americké trhy vstoupilo nejvíce od roku 2010. Absolutním vítězem uplynulého roku je však burza v Hong Kongu, na které firmy získaly 32,4 miliardy dolarů. Burza v New Yorku utržila 31,5 miliardy, Nasdaq 29,2 miliardy a Tokio zaznamenalo utržení 23,8 miliardy dolarů. Největším počtem obchodů se může pochlubit Nasdaq.

Světové burzy v uplynulém roce táhli také jednorožci, tedy technologické firmy a start-upy, jejichž hodnota přesáhla miliardu dolarů. Na burzu letos zamířila například aplikace Spotify, ta však místo tradičního IPO zvolila cestu technického listingu, který je méně nákladný a je tak vhodnější právě pro start-upy. Obecně se letos mladým technologickým společnostem podařilo na burzách získat asi 57 miliard dolarů.

Právě o technologické firmy bude dle odhadů zájem i v příštím roce, dlouhodobě se očekává například vstup přepravní firmy Uber nebo konkurenčního Lyftu. „V roce 2019 se nejspíš dočkáme menšího počtu vstupů firem na burzu, naopak jejich hodnota ale bude v průměru vyšší,“ vysvětluje Paul Donahue z Morgan Stanley. Důvodem jsou také vysoké zásoby rizikového kapitálu na trzích, které se investoři nebojí do mladých firem vložit. Odborníci ale zároveň shodují na tom, že kdykoliv mohou trhy oslabit zpomalující ekonomika, rostoucí úroky nebo hrozba pokračování obchodní války.