Pro dlužníky tuzemské Sberbank se nic nemění. Hypotéky a jiné půjčky musejí splácet dál

Sberbank CZ zavřela pobočky.

Sberbank CZ zavřela pobočky. Zdroj: ČTK / Zehl Igor

Klienti Sberbank CZ si na své vklady budou muset počkat. Česká národní banka v pondělí v souvislosti s významným odlivem vkladů zahájila kroky, které povedou k odebrání licence. Banka nyní nemůže vyplácet ani přijímat vklady či poskytovat úvěry. Pro klienty, kteří splácejí například hypotéku či firemní úvěr, se však nic nemění.

„Česká národní banka nastalou situaci ve Sberbank CZ od počátku intenzivně řeší a činí vše pro to, aby byl dopad problémů banky na její klienty co nejmenší,“ řekl v oznámení guvernér centrální banky Jiří Rusnok. 

Klientům v této chvíli nezbývá nic jiného než počkat na vyplácení náhrad vkladů od Garančního systému finančního trhu. Všechny neanonymní vklady fyzických a právnických osob vedené v českých korunách i v cizí měně jsou v Česku pojištěny do výše 100 tisíc euro, tedy podle aktuálního kurzu v přepočtu zhruba 2,5 milionu korun.

V uvedeném limitu se náhrady poskytují do 100 procent výše vkladu. „Vklady obcí a krajů jsou pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku 500 tisíc eur a dále při splnění dalších zákonných podmínek,“ uvedla na svých stránkách ČNB. 

Garanční fond v současnosti disponuje na výplatu vkladů částkou okolo 35 miliard korun. „Tato částka by měla pohodlně pokrýt všechny vklady ve Sberbank CZ, které podléhají zákonnému pojištění,“ ujistila klienty centrální banka, která ze zákona vykonává dohled nad tuzemským finančním systémem.

Podle ČNB její opatření v současné chvíli nezakazují klientům provádět platební transakce. „Nicméně omezená možnost jejich realizace je závislá od aktuální likviditní situace banky,“ poznamenala. Předběžné opatření centrální banky zároveň nezakazuje provádět platební transakce klientů trvalými příkazy a inkasy ve prospěch účtů u jiné banky. Na druhou stranu příchozí platby nebudou přijímány a budou vraceny na účty odesílajících bank.

Zapeklitá může být situace pro klienty, kteří mají u Sberbank hypotéky. Splátky musejí platit i nadále, potíž však může nastat v případě, že na běžném účtu u Sberbank, z něhož mají splácení nastavené, nemají dostatek peněz. „Pokud smlouva neumožňuje jinou formu splátky než inkaso z běžného účtu, měla by Sberbank CZ navrhnout jiné řešení. Dlužník není za prodlení odpovědný, nemůže-li plnit v důsledku prodlení na straně Sberbank CZ,“ napsala ČNB na svém webu.  

Do budoucna je pravděpodobné, že hypotéky či jiné půjčky přejdou na jinou banku. „Lze předpokládat, že v rámci likvidace banky nucený správce pohledávky u hypoték následně prodá jiné bance a zase to bude pokračovat dál,“ popsal možný scénář mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Stejným případem jsou podle ČNB také firemní úvěry. Ani u nich se přes potíže Sberbank CZ nic nemění. „Záleží na smluvních podmínkách, ale obecně platí, že závazky nezanikají a dlužníci by měli i nadále úvěr splácet podle smluvních podmínek,“ upozornila centrální banka.