Prokuratura vyšetřuje Danske Bank kvůli praní peněz v estonské pobočce

Pobočka Danske Bank

Pobočka Danske Bank Zdroj: Profimedia

Dánská prokuratura zahájila trestní vyšetřování největší dánské bankovní společnosti Danske Bank. Ta čelí obvinění, že byla zapletena do praní špinavých peněz přes estonskou pobočku. Oznámil to v pondělí úřad prokurátora pro závažnou hospodářskou a mezinárodní kriminalitu. Danske Bank slíbila, že bude úřadům při vyšetřování nápomocna.

Ústav Danske Bank kvůli obviněním z podílu na praní špinavých peněz vyšetřuje také estonská prokuratura. Banka již dříve přiznala nedostatky ve svém systému proti praní špinavých peněz v Estonsku. Zahájila rovněž interní vyšetřování této kauzy, výsledky hodlá představit v září. Akcie Danske Bank se letos kvůli obviněním ohledně praní špinavých peněz propadly téměř o čtvrtinu.

Agentura Bloomberg začátkem července informovala, že estonská součást Danske Bank mohla být využita k legalizaci minimálně 8,3 miliardy dolarů (184 miliard korun) pocházejících z trestné činnosti. Údajné nelegální transakce podle agentury spadají do let 2007 až 2015 a jsou spojovány s praním peněz pocházejících z Ruska, Moldavska a z Ázerbájdžánu.

"Praní špinavých peněz působí naší společnosti velkou újmu. Zákon obsahuje značné možnosti postihů pro případ, že finanční firmy nepodnikají dostatečná opatření, která by praní špinavých peněz zabránila," upozornila dánská prokuratura.