Propad o polovinu. Zisk české Raiffeisenbank srazily nižší úroky

Pražské sídlo Raiffeisenbank

Pražské sídlo Raiffeisenbank Zdroj: Euro Tomas Novak

Nižší úrokové výnosy a náklady na IT infrastrukturu loni srazily čistý zisk tuzemské Raiffeisenbank o více než polovinu na 914,4 milionu korun. Celková aktiva banky meziročně klesla o 0,5 procenta na 196,7 miliardy korun. V loňském roce si pohoršila zároveň i rakouská matka banky, čistý zisk jí klesl o třetinu a sníží kvůli tomu dividendu.

„Na české banky v loňském roce působila řada negativních vlivů. Neustále klesají úrokové marže především na vkladových produktech, pokračuje tlak regulátorů na posilování kapitálu, k tomu se přidaly i přípravy na nový občanský zákoník i boj několika podnikavců proti bankovním poplatkům,“ komentoval výsledky generální ředitel banky Mario Drosc.

Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o tři procenta na 155 miliard korun. Objem vkladů klientů stoupl o dvě procenta na 146,6 miliardy korun.

Celkové provozní výnosy banky klesly o šest procent především kvůli nízkým úrokovým sazbám a jejich dopadu do úrokových výnosů. Čisté úrokové výnosy banky meziročně poklesly o 8,7 procenta na 5,71 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků zůstaly na 2,2 miliardy korun z předchozího roku.

Loňské zisky bankám většinou klesaly
Výsledky za minulý rok již zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 6,2 procenta na 15,6 miliardy Kč, ČSOB o 11 procent na 13,7 miliardy Kč. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 12,5 miliardy korun. Pouze u UniCredit Bank zůstal na 3,2 miliardy korun.

Provozní náklady meziročně vzrostly o 24 procent na 6,9 miliardy korun. Důvodem růstu nákladů jsou IT investice banky, v ostatních oblastech banka provozní náklady snižovala.

Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 4,1 procenta na 18,9 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,22 procenta. Raiffeisenbank poskytuje v Česku bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Rakouské matce klesl v loňském roce čistý zisk o 23,6 procenta na 557 milionů eur, přibližně 15,3 miliardy korun. K propadu přispěly mimořádné položky, které zvýšily zisk v roce 2012. Společnost kvůli tomu sníží dividendu za loňský rok.

Mario DroscMario Drosc | Euro Martin PinkasBanky se podle generálního ředitele banky Mario Drosce potýkaly s řadou problémů (foto Martin Pinkas)

RBI uvedla, že zisk jejích ukrajinských operací loni činil 101 milionů eur. Poloostrov Krym, který převzalo Rusko, měl na celkovém zisku podíl necelá dvě procenta. Banka dodala, že na konci února její napojení na Ukrajinu činilo 5,13 miliardy eur. Banka mimo jiné vlastní ukrajinské státní dluhopisy za 399 milionů eur, napsala agentura Reuters.

Provozní příjmy se zvýšily o osm procent na 5,73 miliardy dolarů. Čisté příjmy z úroků stouply o sedm procent. Čisté příjmy z obchodování vzrostly o 50 procent. RBI předloží akcionářům na valné hromadě návrh na výplatu dividendy 1,02 eura za akcii. Za předchozí rok RBI vyplatila 1,17 eura.

Raiffeisen vzdala boj o druhý pilíř, další budou následovat