Průměrný český investor letos vydělává přes pět procent, daří se většině aktiv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V průměru 5,32 procenta vydělal průměrný český investor v investicích do fondů za první čtvrtletí roku 2019. V prvních třech měsících vydělávala téměř všechna aktiva, pouze dílčí fondy zaměřené na specifické alternativní investice vykázaly ztrátu. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu.

Investiční fondy těžily zejména z růstu kapitálového trhu. Ten nejvíce ovlivnily kroky centrálních bank, ať už amerického Fedu nebo Evropské centrální banky, které shodně zvolily mírnější přístup k měnové politice, tedy především k navyšování úrokových sazeb. Pozitivně se to odrazilo v růstu cen akcií a dluhopisů, potažmo na výnosech investičních fondů, uvedl hlavní analytik Swiss Life Select Michal Holec.

"Do výkonností akciových podílových fondů se v prvním čtvrtletí 2019 výrazně promítl obrat trendu z konce loňského roku, který byl ve znamení výprodejů," řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novák. Výkonnosti z prvního čtvrtletí jsou tedy podle něj jakousi korekcí.

Akciové podílové fondy vykázaly vysoký zisk - podle akciové složky Indexu CII750 si připsali od začátku letošního roku 9,02 procenta. Od počátku výpočtu indexu, který Swiss Life Select provádí od ledna roku 2018, je v nepatrné ztrátě 0,08 procenta. Konzervativní investoři, kteří peníze investovali do dluhopisových fondů, pak za první čtvrtletí vydělali v průměru 1,93 procenta, od začátku roku 2018 jsou v zisku 0,63 procenta.

V prvním čtvrtletí na tom byly nejlépe fondy zaměřené na technologie a Čínu. Fond Schroder ISF China vykázal zisk ve 25,46 procenta, fond Franklin Technology narostl o 24,14 procenta. Nejméně se dařilo fondům zaměřeným na "hedge fondové" strategie absolutních výnosů a alternativních rizikových přirážek, nedařilo se ani českým dluhopisovým fondům. Nejhorším fondem v prvních třech měsících letošního roku byl fond Schroder European Alpha Absolute Return, který zaznamenal ztrátu 6,26 procenta.

Dobře se dařilo akciovým podílovým fondům zaměřeným na Čínu. Tato země ohlásila nová konjunkturní opatření, jež mají zvrátit trend klesajících zisků tamních továren a spotřeby obyvatel, doplnil Novák.

O pozitivní situaci na kapitálových trzích v prvním čtvrtletí vypovídá skutečnost, že pouze 11 z celkových 785 fondů v Indexu českého investora CII750 bylo ztrátových.

Loni podílové fondy spíše prodělávaly. Nejhůře si vedly akciové fondy, které ztratily v průměru více než 11 procent hodnoty. Dluhopisové fondy prodělaly 0,4 procenta, fondy peněžního byly naopak v korunovém vyjádření přes čtyři procenta v plusu. Majetek, který mají Češi uložen v podílových fondech, klesl v roce 2018 o 10,6 miliardy na 472,9 miliardy korun.