Raiffeisenbank nabízí aktiva za osm miliard

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: profimedia.cz

Předpovědi, že se na českém bankovním trhu začnou letos kvůli krizi objevovat příležitosti ke koupi, se naplňují. K mání je nyní podle informací deníku E15 zhruba osmimiliardové portfolio hypotečních úvěrů, které nabízí Raiffeisenbank. Prodej zvažuje i zahraniční vlastník jedné z menších tuzemských pojišťoven.

Raiffeisenbank může za úvěry dostat dobrou cenu, podle informací z trhu je o ně velký zájem. Jedním z kupců může být i Komerční banka, její šéf Henri Bonnet minulý týden E15 řekl, že se ústav aktuálně dívá na kupní příležitost na trhu. Chuť kupovat má zřejmě i Česká spořitelna, která tento záměr několikrát deklarovala. Podle mluvčího Tomáše Kofroně Raiffeisenbank nevylučuje prodeje některých částí portfolia stejně jako nákupy od jiných bank.

„Pokud by v budoucnu k nějakému prodeji došlo, týkal by se nestrategické části našeho portfolia a klientů, kteří nepatří do hlavní cílové skupiny banky. V tuto chvíli nejsme v situaci, kdy by mělo dojít k brzkému uzavření jakéhokoli obchodu,“ uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Výše nabídnuté ceny bude pro Raiffeisenbank zřejmě rozhodujícím důvodem, zda prodat, či ne. Banka podle zdroje obeznámeného se situací totiž prodej portfolia připravovala v době, kdy měla potíže se splněním nových regulatorních pravidel, což již neplatí.

Podle informací E15 od investičních poradců se mohou také přeskupit síly na pojišťovacím trhu. K mání je prý stoprocentní podíl v pojišťovně Direct, která v Česku působí pět let. Zájem sonduje britský vlastník, pojišťovací skupina RSA.

Direct, jež se specializuje na nízkonákladové pojištění vozidel, je největší tuzemskou internetovou pojišťovnou. Již delší dobu se však potýká se ztrátou, kterou vykazuje od vstupu na trh. Její příčinou jsou hlavně vysoké provozní náklady. Podle výroční zprávy za rok 2010 činila kumulovaná ztráta 1,4 miliardy korun.

Podle statistik České asociace pojišťoven je Direct čtrnáctou pojišťovnou v žebříčku segmentu neživotního pojištění. Má předepsané pojistné za více než čtvrt miliardy korun. „Do portfolia by se hodila pojišťovnám jako Axa či Wüstenrot, které by tak svou neživotní oblast posílily,“ řekl zdroj z pojišťovacího trhu.

Z větších transakcí na českém trhu proběhlo v poslední době převzetí Volksbank ruskou bankou Sberbank, která ji získala v rámci koupě mezinárodní sítě bank od rakouské Volksbank International. Na sklonku roku 2009 začala akvizice někdejší Banco Popolare, kterou převzal investiční fond AnaCap a přejmenoval ji na Equa Bank.

Komerční banka loni získala portfolio privátních klientů od německé Commerzbank, která tento segment opustila. Česká spořitelna začátkem roku 2010 podobně pořídila portfolio afluentních zákazníků Premier od britské HSBC, která tehdy opouštěla retailový trh.