Raiffeisenbank v loňském akvizičním roce zvýšila zisk o víc než sto procent

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: E15 Michael Tomeš

Raiffeisenbank v Česku v roce 2021 stoupl čistý zisk meziročně o 119 procent na 4,69 miliardy korun. Aktiva vzrostla o 24 procent na 511 miliard korun, oznámila banka. Z ostatních velkých bank zveřejnila loňské výsledky zatím jen česká a slovenská UniCredit Bank, které vzrostl zisk o 39,1 procenta na 6,62 miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů klientům banky loni meziročně stoupl o 5,3 procenta na 262 miliard korun. Banka přijala od klientů o čtvrtinu více vkladů, jejich objem vzrostl na 420 miliard korun. Růst táhly hlavně zvyšující se zůstatky na běžných a spořicích účtech zejména u domácností, čemuž z velké části přispělo převzetí klientů z ING Bank. U firem byl největší nárůst u termínovaných vkladů.

„Od začátku roku 2021, kdy jsme v rozmezí několika týdnů oznámili akvizici Equa bank, koupi Akcenty i zajištění služeb pro klienty ING, jsme se museli soustředit na integraci klientů i zaměstnanců do Raiffeisenbank. S ohledem na pandemii covidu šlo o nelehký úkol, ať již z pohledu zajištění kapacit či z pohledu manažerského řízení. Nicméně výsledky jasně ukazují, že jsme tento náročný úkol v loňském roce zvládli,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Provozní výnosy banky vzrostly o 16,5 procenta na 12,18 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 5,6 procenta na 7,65 miliardy korun. Tento nárůst způsobil zejména pohyb tržních sazeb, které rostou v reakci na kroky centrální banky. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 21,1 procenta na 3,54 miliardy korun. Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích a výnosy z dividend, dosáhly 735,6 milionu korun, což je zlepšení o 601,9 milionu korun.

Provozní náklady Raiffeisenbank ve výši 6,4 miliardy korun se v meziročním srovnání zvýšily o 2,2 procenta. Tento nárůst způsobily především integrační náklady v IT a poradenství.