Rakousko plánuje vyšší bankovní daň, aby mělo na sanaci Volksbank

Volksbank

Volksbank

Rakouská spolková vláda oznámila již třetí finanční pomoc tamní bance Volksbanken od roku 2008, ta současná má stát přijít na 250 milionů eur. Rakousko již do Volksbanken v minulosti nalilo asi miliardu eur, z níž podle aktuálního plánu navíc odepíše až 70 procent.

Další finanční pomoc by měla z rakouské vlády udělat druhého největšího akcionáře Volkbank s podílem 49 procent, svého podílu se však vláda plánuje do roku 2017 opět zbavit.

S ohledem na úsporná opatření prosazovaná rakouskou vládou však mají náklady na záchranu Volksbanken hradit ostatní rakouské banky, a to formou zvýšení bankovní daně o čtvrtinu. Vyšší sazba by platila do roku 2017. „Rakousko navýší svou daň pro bankovní sektor, aby tak získalo peníze na financování záchrany Oesterreichische Volksbanken,“ řekl agentuře Bloomberg mluvčí rakouského ministerstva Harald Waiglein.

Vyšší daň je tak negativní zprávou pro ostatní rakouské bankovní domy. Z nichž Erste Group a Raiffeisen jsou velmi aktivní i na tuzemského trhu. „Tato zpráva může být pro Erste Bank mírně negativní. Náklady současné bankovní daně pro banku dosahují asi 100 milionů eur ročně. Pokud bude tato daň navýšena podle oznámeného plánu, znamenalo by to pro Erste Bank dodatečné náklady ve výši dalších 25 milionů eur, což odpovídá asi 3 procentům odhadovaného čistého zisku za letošní rok,“ zhodnotil Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance.

Zahraniční komentátoři si myslí, že největší motivaci k vyššímu zdanění bank je snaha Rakouska vyhnout se naplnění varování ratingových agentur, že další financování záchrany bank ze státní kasy může pro zemi znamenat další snížení rakouského úvěrového ratingu.