Rakušané přiškrtí úvěry ve východní Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto

Čeští klienti Raiffeisenbank a UniCredit Bank možná nedostanou příští rok žádný nový úvěr. Tento extrémní scénář nastane, pokud rakouská centrální banka prosadí doporučení, aby tamní peněžní ústavy omezily půjčky svých dceřiných bank pro klienty z regionu střední a východní Evropy.

Rakouská centrální banka považuje region za silně ohrožený dluhovou krizí. Financial Times napsaly, že doporučení platí pro Erste Group, Raiffeisen Bank International a Bank Austria, již vlastní italská UniCredit. Objem středoa východoevropských úvěrů vůči vkladům se musí zastavit na 110 procentech. Dosud není jasné, zda se limit bude vztahovat na jednotlivé země, banky či angažovanost celých skupin.

„Materiály studujeme, poté přihlédneme k pokynům naší národní banky,“ řekla mluvčí Erste Group Hana Cygonková. Česká spořitelna má poměr úvěrů ke vkladům asi 70 procent, takže se jí pokyn netýká. Česká Raiffeisenbank a UniCredit Bank mají poměr úvěrů ke vkladům zhruba 115 procent.

Tvrdý postup rakouské centrální banky zřejmě vyvolala situace v Maďarsku. Jeho vláda de facto seškrtala hodnotu úvěrů v cizích měnách, které lidem napůjčovaly banky tak, aby kurzové ztráty nesly finanční instituce. Budapešť se navíc minulý týden obrátila na MMF a EU s předběžnou žádostí o preventivní finanční pomoc, ačkoli tento manévr ještě před rokem a půl odmítla. Pokyn rakouské centrální banky přichází se stanovením, že finanční ústavy operující v regionu střední a východní Evropy budou muset mít v budoucnu vyšší kapitál.

Pozorovatelé dávají přiškrcení úvěrů do kontextu s rakouskou snahou udržet úvěrový rating AAA. Ztráty zahraničních dcer by totiž mohly tuto hrozbu ještě zvýšit.