Řecko slibuje pokračování reforem a privatizaci

Antonis Samaras,  Řecko

Antonis Samaras, Řecko Zdroj: ctk

Nový řecký ministr financí Jannis Sturnaras ve svém prvním vystoupení v parlamentu slíbil, že bude pokračovat v reformách a odstartuje velkou privatizaci státních firem. Obojí je podmínkou, aby Řecko, kterému během několika týdnů podle agentury Reuters dojdou peníze, získalo další mezinárodní pomoc.

Řecká vláda bude podle ministra Sturnarase po mezinárodním společenství žádat prodloužení lhůty pro přijetí některých úsporných opatření o dva roky. Důvodem je, že Řecko čeká hlubší recese, než původně ekonomové očekávali.

„Vyjednávání nebudou rychlá. Budou dlouhá a náročná,“ řekl šéf řecké státní pokladny před poslanci, kteří dnes budou hlasovat o důvěře vládě. „Potřebujeme více času, protože recese byla větší, než jsme očekávali. Prodloužení lhůty znamená, že někdo nám bude muset dát více peněz a to není tak jednoduché,“ dodal.

Atény oficiálně připouští, že se jim nedaří plnit cíle, k nimž se zavázaly, aby dostaly finanční pomoc. Eurozóna přitom Řecku hrozí, že už další peníze nepošle, což by zemi přivedlo k bolestivému bankrotu.

Aby vláda obavy eurozóny otupila, Sturnaras slíbil, že v nejbližší době Řecko začne s prodejem státního majetku. Agentura, která bude mít rozsáhlou privatizaci na starosti, bude rovněž přijímat řecké vládní dluhopisy jako „platidlo“, aby podpořila váznoucí investice.

„Privatizace je hlavní pilíř strukturálních reforem a hlavní priorita naší vlády,“ dodal ministr financí. Podle něj existují určité náznaky, že situace v zemi by se mohla pozvolna stabilizovat. Má tím na mysli především situaci v řeckém finančním sektoru, protože Řekové si znovu začínají ukládat peníze do bank, které před nedávnými volbami hromadně vybírali.