Revoluce Air Bank: pro peníze do Sazky

Air Bank

Air Bank

Nejmladší banka na trhu se chystá vyřešit nářky svých klientů na nedostatečnou bankomatovou síť neotřelým způsobem. Banka, která má v současnosti 37 bankomatů umístěných na 19 místech, chce umožnit klientům výběr hotovosti na každém sběrném místě společnosti Sazka. Ta v Česku provozuje okolo 6,5 tisíce terminálů.

„Chceme obrátit naruby to, co je dnes vnímáno jako naše nevýhoda, a to je malá bankomatová síť,“ uvedl generální ředitel Air Bank Erich Čomor v rozhovoru pro deník E15. Detaily nové služby banka zatím tají, nevylučuje však ani to, že výběr hotovosti na terminálech Sazky bude klientům účtován jako výběr z vlastního bankomatu Air Bank, tedy zdarma pro všechny klienty.

V Česku je nyní přes 4100 bankomatů. Většinu z nich vlastní největší banky. Air Bank tak bude schopna nabízet výběry hotovosti na více místech, než kolik mají všechny peněžní ústavy dohromady.
Pořízení a údržba bankomatu není levná záležitost. Koupě bankomatu vyjde na jeden až dva miliony korun a jeho údržba a zavážení hotovostí také stojí nemalé částky. Proto se budování bankomatové sítě novým bankám nevyplatí.

Řada menších bank bez vlastní bankomatové sítě obviňuje největší banky, že jim za použití jejich bankomatů klienty malých bank účtují zbytečně vysoké poplatky. Takoví klienti se pak prodražují. Poplatek za jeden výběr se pohybuje okolo třiceti korun, což někteří bankéři považují za příliš. K nejhlasitějším kritikům patří ředitel mBank Roman Truhlář. Právě jeho banka zrušila neomezené bezplatné výběry z jakýchkoli bankomatů, protože řada klientů byla ztrátová.

Nyní se přitom do stejné nabídky pouští Je otázkou, jak dlouho pro ni bude tato nabídka ekonomicky udržitelná. „Pokud máte zákazníka, který si zdarma vybírá výplatu z bankomatů jiných bank po pěti stech korunách, tak vás to bude měsíčně stát 500 nebo tisíc korun a takový zákazník se opravdu nevyplatí,“ sdělil deníku E15 bankéř, který si přál zůstat v anonymitě.