Rozhodnutí Fedu stáhlo evropské akcie na úroveň roku 2016

Fed

Fed Zdroj: Profimedia

Rozčarování nad rozhodnutím americké centrální banky ohledně úrokových sazeb způsobilo výprodej na evropských akciových trzích. Některé stěžejní indexy se tak dostaly až na dvouleté minimum. Poklesem zahájily obchodování také akcie v USA. Trh se obává, že přísnější měnové podmínky by mohly utlumit hospodářský růst, který i bez toho již slábne. Pod hranici tisíce bodů se dnes poprvé od 24. července 2017 dostal index pražské burzy PX.

Panevropský index STOXX 600 dnes uzavřel slabší o 1,45 procenta na 336,58 bodu. Podobně hlavní index burzy ve Frankfurtu nad Mohanem DAX odepsal 1,44 procenta na 10.611,10 bodu, francouzský CAC 40 pak skončil se ztrátou 1,78 procenta na 4692,46 bodu.

Fed ve středu podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Signalizoval ale, že v příštím roce tempo zvyšování úrokových sazeb zpomalí a že s ohledem na výkyvy na finančních trzích a zpomalování růstu globální ekonomiky se období zpřísňování měnové politiky chýlí ke konci. Investoři ale věřili v razantnější zmírnění měnové politiky.

Jak poznamenal analytik Edoardo Fusco Femiano z makléřské společnosti eToro, obavy z vývoje amerického realitního sektoru a půjček s pákovým efektem přetrvávají. Je tedy podle něj jasné, že úrokové sazby nemohou pokračovat v růstu, aniž by měly významný dopad na hospodářský růst. K těmto faktorům se přidávají rovněž obavy z obchodních sporů USA a Číny a z politické nejistoty.

Index STOXX 600 letos zřejmě vykáže nejhorší roční výsledek od roku 2008, zatím ztratil 13,5 procenta. Německý index DAX, který je citlivější na dění kolem Číny, letos prozatím ztrácí 17,9 procenta a britský FTSE 100 už přišel o 12,7 procenta, zejména kvůli brexitu. Italské akcie, na které negativně doléhají spory o veřejné finance, letos podle hlavního indexu FTSE/MIB odepisují zatím asi 15 procent.

Výprodej akcií v Evropě dnes zasáhl všechny sektory v čele s těžebním, který odepsal 2,7 procenta, technologickým (-2,6 procenta) a bankovním (-2,4 procenta).