Rusko pomůže svým bankám překonat šok z rublu

Propad rublu dělá ruské vládě starosti.

Propad rublu dělá ruské vládě starosti. Zdroj: ctk

Ruská centrální banka připravuje několik nových opatření zaměřených na stabilizaci domácích finančních trhů, kterými v posledních dnech otřásl prudký pokles rublu. Rubl po tomto prohlášení smazal další část svých ztrát vůči dolaru.

Centrální banka uvedla, že společně s vládou chystá kroky, které v případě potřeby zajistí ruským finančním společnostem dodatečný kapitál. Upozornila rovněž, že je připravena pořádat dodatečné devizové aukce. Poskytla také komerčním bankám právo nevytvářet rezervy na úvěrové ztráty v případě, že zhoršení jejich finanční situace způsobily sankce.

Čtěte více:

Podle viceguvernérky centrální banky Xenie Judajevové je cílem stabilizačních opatření zajistit rovnováhu nabídky a poptávky na devizovém trhu. Ruská měna se letos dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy.

Graf pětidenního vývoje kurzu rubluVýkyvy rublu vykreslily na grafu pětidenního vývoje rublu "Hradčany".Výkyvy rublu vykreslily na grafu pětidenního vývoje rublu "Hradčany".|e15

Rubl od začátku letošního roku ztratil zhruba polovinu své hodnoty, tento týden oslabil až o 20 procent. Dnešní obchodování sice rovněž zahájil výrazným poklesem, brzy však zamířil vzhůru. Odpoledne činil jeho kurz 63,19 rublu za dolar. Oproti úternímu závěru tak rubl zpevnil o téměř sedm procent.