Medveděv: Rubl se pohybuje v nebezpečném pásmu, žádá si zásah

Dmitrij Medvěděv jedná o situaci rublu.

Dmitrij Medvěděv jedná o situaci rublu. Zdroj: ctk

Propad kurzu ruského rublu si žádá zásah, který by však měl vycházet z tržních mechanismů, tvrdá regulace měnového trhu není nutná, řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv. Vláda kvůli turbulencím ruské měny uspořádala schůzku, které se účastní i guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová a představitelé energetických firem Rosněfť a Gazprom. Rubl se podle Medveděva pohybuje v pásmu, které není pro hospodářství bezpečné.

Obavy o situaci v Rusku vyslovila také Evropská komise. „Ekonomický vývoj v Rusku sledujeme se znepokojením,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného unijního činitele. „Nikdo nemá zájem na tom, aby se Rusko propadlo do hluboké hospodářské krize,“ dodal.

Současný pád rublu a ekonomické potíže Ruska jsou srovnatelné svým průběhem s bankrotem Ruska v roce 1998, řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Společné oběma krizím je prudký pokles cen ropy na světovém trhu. Podobné jsou i postupně narůstající tlaky na oslabení rublu. Naopak rozdíl je podle něj v příčinách krize, kdy v roce 1998 byla spouštěčem neschopnost splácet cenné papíry a nyní je to zřejmě především pokles cen ropy.

Více o pádu rublu:

„Srovnání současné krize ruské ekonomiky s 'ruskou chřipkou' z roku 1998 v řadě ohledů sedí. Míra závislosti ruské ekonomiky na prodejích ropy zůstala prakticky nezměněná, neboť v mezidobí nedošlo k diverzifikaci ekonomiky,“ uvedl Sobíšek. Podobné jsou podle něj i postupně narůstající tlaky na oslabení rublu. Rozdíl je ovšem v tom, že v roce 1998 ruská centrální banka bránila fixní kurs do posledního okamžiku, zatímco nyní jen mírnila tempo propadu hodnoty rublu.

Určitá podobnost podle Sobíška existuje i v tom, že krize přichází nedlouho po výrazném zvýšení vojenských výdajů. „V roce 1998 se jednalo o čečenské války, letos jde primárně o anexi Krymu, doplněnou o (oficiálními místy nepotvrzovanou) podporu povstalců na východě Ukrajiny,“ upozornil.

Výkyvy rublu vykreslily na grafu jeho pětidenního vývoje „Hradčany“Výkyvy rublu vykreslily na grafu pětidenního vývoje rublu "Hradčany".Výkyvy rublu vykreslily na grafu pětidenního vývoje rublu "Hradčany".|e15

Odlišný je ovšem naopak podle Sobíška spouštěč krize. „Tehdy jím byly krátkodobé cenné papíry GKO, které ruská vláda přestala být schopna splácet. Tentokrát o krizi vládních financí prozatím nejde a hlavním spouštěčem zřejmě byla změna ceny ropy,“ uvedl.

Problémy ještě přijdou

Vyústění krize pak bude podle Sobíška podobné s rokem 1998. „Tehdy došlo k rychlé stabilizaci ekonomiky během roku 1999 poté, co se obrátila nahoru cena ropy. Z toho ovšem také plyne, že než začne být současné ruské ekonomice lépe, bude jí nejdřív ještě hůř,“ dodal.

Turbulentní období se ale může stát dobrou investiční příležitostí. „Klasická tendence roztřesených rukou je jít s davem. Proto proroctví o ruském Armagedonu, který nyní vypouští kdejaký slovutný ekonom, expert či analytik, se šíří jako lavina. V úterý byl dolar schopný v rámci jednoho dne vůči rublu posílit o 33 procent. Toto podhoubí je úžasné pro krátkodobé spekulanty a profesionální obchodníky, kteří – pokud jsou opravdovými profesionály - dokáží tyto turbulence na trzích využít ve svůj prospěch,“ podotkl Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Invest.

Komentář Igora Záruby:

Doplňuje navíc perspektivu dlouhodobého investora: „Budu rád za více negativních a pesimistických prognóz, protože tím krátkodobě může dojít k ještě většímu výplachu. A jako dlouhodobý investor budu moci nakoupit fundamentálně silné společnosti za velmi příznivé ceny. Radši než státní dluhopisy periférie eurozóny, která je uměle držena nad vodou díky ECB, si tak otevřu dlouhou pozici na ruské strategické společnosti.“

Rusko se nyní potýká s nejvážnějšími měnovými problémy od krize v roce 1998, konkrétně s propadem domácí měny. Její pád odráží řadu faktorů - pokles cen ropy a sankce ze strany Západu kvůli ukrajinské krizi, stejně jako hrozící recese recese.

Ruská ekonomika stojí na příjmech z energetického sektoru
Ruské hospodářství je založeno zejména na příjmech z energetických surovin. Země má hojné množství přírodních zdrojů, zejména ropy a plynu, které tvoří dvě třetiny ruského vývozu. Ropa a plyn se podílejí zhruba 16 procenty na ruském HDP a asi 52 procenty na příjmech státního rozpočtu.
Ruská ekonomika je šestá největší na světě v HDP podle parity kupní síly; v nominálním HDP je osmá.
Loni HDP Ruska výrazně zpomalil (na růst 1,3 oproti 3,4 procenta v roce 2012) a zaznamenal tak nejhorší výkon od recese v roce 2009. V prvním pololetí rostl ruský HDP o jedno procento, za celý letošní rok se zatím očekává asi půlprocentní růst.
Na současné krizi v zemi, kde rubl ztratil od počátku roku přes 50 procent své hodnoty, se odrazily mj. krize na Ukrajině a s tím související západní sankce proti Moskvě a nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.
Největším obchodním partnerem Ruska je EU, kam míří 52 procent jeho exportu, z čehož asi 80 procent tvoří energetické suroviny. Na ruském dovozu se EU podílí 44 procenty. Druhým největším obchodním partnerem Ruska je Čína, kam směřuje sedm procent ruského vývozu; na ruském importu se Čína podílí asi 17 procenty. Třetím největším obchodním partnerem je Ukrajina, jejíž podíl na celkové obchodu Ruska loni činil asi pět procent.
Největším investorem v Rusku je EU, tři čtvrtiny přímých zahraničních investic pocházejí ze zemí EU.
Paliva a suroviny tvoří také značnou část ruského vývozu do ČR (asi 83 procent), hlavní položkou českého vývozu do Ruska jsou stroje a přepravní zařízení (70 procent). V exportu ČR zaujímá Rusko sedmé místo (s podílem 3,9 procenta).

Obavy o ruský rating

Nynější otřesy na ruských finančních trzích v čele s výrazným propadem kurzu rublu vyvolávají mezi investory obavy, že Rusko přijde o úvěrový rating v investiční kategorii. Tři velké mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, Moody's a Fitch zatím takový krok přímo nenaznačují, jejich hodnocení schopnosti Ruska splácet závazky jsou ale na spodním okraji investiční kategorie a mají negativní výhled, který naznačují možnost brzkého zhoršení.

S&P a Moody's letos už jednou rating Ruska snížily. S&P své hodnocení pak v říjnu potvrdila na úrovni BBB-, jeden stupeň nad spekulativní kategorií, ovšem s varováním, že v případě dalších západních sankcí jej může dál zhoršit. Moody's a Fitch hodnotí úvěrovou bonitu Ruska o stupeň výše než S&P. Kdyby agentury srazily rating Ruska do kategorie „junk“, mohlo by to vyvolat další odliv investorů od ruských dluhopisů a dalších aktiv.

Všechny tři organizace pouze odkázaly na svá předchozí oficiální vyjádření k Rusku. Termíny pro nová zhodnocení ruských ratingů žádná z nich nesdělila. „Ekonomika těžce narazí a příští rok při současných cenách ropy a současné úrovni úrokových sazeb zřejmě klesne o několik procent,“ řekl Cristian Maggio ze společnosti TD Securities. „To vyvine tlak na rating,“ dodal.

Jaroslav Bukovský: Rubl nenašel zastání ani doma