Ruský oligarcha chce Kellnerovo zlato

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Ruský miliardář Sulejman Kerimov může zamíchat s plány, které má Petr Kellner v ruském zlatém byznysu. Rád by se totiž dohodl na fúzi své firmy Polyus Gold s ruskou skupinou Polymetal, kde český podnikatel prostřednictvím jím ovládaného kyperského fondu Pearlmoon Limited vlastní pětinu. Ve svém nejnovějším vydání to napsala ruská verze časopisu Forbes.

Kerimovův plán počítá s tím, že by uzavřel dohodu o fúzi s akcionáři Polymetalu, který je pátým největším producentem zlata v Rusku. Kromě Kellnerovy PPF jsou jimi Aleksandr Nesis (drží 17,9 procenta) a Aleksandr Mamut (10,12 procenta). Zbytek akcií (51 procent) se od roku 2007 obchoduje na moskevské a londýnské burze.

Kerimov, rodák z dagestánského Derbentu a milovník vozů Ferrari, by tak dvakrát vstoupil do stejné řeky. Byla to právě jeho investiční skupina Nafta Moskva, která v červnu 2008 prodala dvě třetiny Polymetalu triu Kellner, Nesis a Mamut. K opětovnému vlivu na Polymetal Kerimovi ale kromě uzavření dohody se současnými vlastníky chybí ještě první krok – ovládnutí největšího producenta zlata v Rusku, kterým je skupina Polyus Gold (dříve Poljus Zoloto). Tam už Kerimov drží 40,22 procent a počítá s tím, že by dalších 37,8 procent získal od svého obchodního partnera Michaila Prochorova. Hodnota Prochorovova podílu se pohybuje kolem 3,8 miliardy dolarů. „Vzhledem k tomu, že cena zlata bude růst, bude Prochorov chtít prodat podíl s přirážkou 15-20 procent,“ míní Oleg Petropavlovskij z brokerské společnosti BKS.

Vývoj ceny zlata za uplynulý rok

Graf 18. 9. 2012.Graf 18. 9. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Pokud Kerimov přiměje neúspěšného prezidentského kandidáta Prochorova k prodeji podílu, padne tak pravděpodobně poslední překážka ke sloučení obou důlních společností, o nichž se jednalo již letos v lednu. Případnou fúzí Polymetalu a Polyus Gold by vznikl devátý největší dodavatel zlata na světě s odhadovanou roční produkcí 2,5 milionu uncí.

EuroEuro | E15