Sázkařská finta: Namísto přes banku si posílají peníze přes herní účty

Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Češi objevili novou fintu, jak poslat někomu hotovost bez toho, aby příjemce musel platit poplatek bance nebo poště. Jednoduše k tomu využijí účty, které mají lidé zřízeny u sázkových kanceláří. Ty sice primárně slouží k sázení po internetu, díky bezplatnému vkladu i výběru peněz je však lidé využívají k alternativním nebankovním převodům. Kanceláře proti této praktice bojují i uzavíráním takových účtů.

Čtyřiadvacetiletý vysokoškolák Ondřej, který už třetím rokem studuje v Praze, potřeboval minulý týden kvůli nečekanému výdaji rychle více hotovosti, než měl na účtu. Domluvil se proto s rodiči žijícími na severní Moravě, aby mu potřebnou částku poslali.

„Peníze jsem potřeboval obratem. Otec je sice mohl vložit v bance přímo na můj účet, ale platil by za to 50 korun. Tak jsem mu řekl, ať zajde raději na pobočku Tipsportu, která je nedaleko banky, a peníze vloží přímo na můj herní účet. To je zadarmo a peníze se připíší hned s vkladem. Já je pak v Praze obratem bez problémů vybral,“ popsal systém student Ondřej, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Tipsport přitom takové využití herního účtu zakazuje ve všeobecných herních podmínkách. „Sázející není oprávněn využívat herní účet jiným nevhodným způsobem, který by odporoval charakteru herního účtu jako osobního prostředku sázejícího k uzavírání jeho kursových sázek na internetu. Tím se zejména rozumí zákaz využívání herního účtu a s ním spojených služeb, benefitů a jiných jeho funkcionalit pro komerční účely,“ uvádí Tipsport v podmínkách, k jejichž dodržování se každý sázkař zavázal při zřízení herního účtu.

Sázející není oprávněn využívat herní účet jiným nevhodným způsobem, který by odporoval charakteru herního účtu

Sázková kancelář využívání účtu pečlivě sleduje. „Naše kontrolní mechanismy tohle velmi pečlivě hlídají a pokud máme podezření na takové jednání, tak se sázkařem okamžitě zahájíme patřičné kroky, které mohou vést až k zablokování herního účtu, případně k jeho zrušení,“ varoval mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Podobně to má ošetřené také Chance, i u ní může vést využití herního účtu jako banky až k jeho zrušení. Fortuna tvrdí, že díky systémovým opatřením nelze její sázkové účty jako alternativu běžných bankovních účtů vůbec používat. „Vkládání finančních prostředků je možné pouze ze zdrojů jasně definovaných a kontrolovaných samotným uživatelem sázkového účtu. Bez užívání sázkového účtu, tedy sázení, z něj nelze peníze vybírat. Stejně tak nelze peníze z účtů převádět na libovolné cíle, opět pouze na účet přímo vázaný na klienta,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Sazka, která se s podobným využíváním herních účtů potýkala hlavně dříve, zvolila metodu podobnou časovému zámku v bankách. Peníze lze vybrat až po několika dnech. „Při zavedení zákaznických účtů jsme tyto transakce registrovali. Zavedli jsme opatření, kdy po dobu několika dní je možné vklady použít pouze na služby Sazky a nikoliv pro jiné transakce. Tím se pouhé přeposílání peněz významně eliminovalo,“ popsal další řešení mluvčí Sazky Václav Friedmann.