Schodek v čerpání dotací jsme snížili o tři miliardy, chlubila se Jourová

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: ctk

Ministerstvu pro místní rozvoj se podařilo snížit schodek čerpání evropských dotací pro letošní rok o tři miliardy korun. Česko tak letos přijde o méně než 20 miliard korun, řekla na dnešní bilanční tiskové konferenci končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

„Původní odhad na začátku roku byl dokonce . Dnes se jeví, že se dostaneme pod 20 miliard korun,“ uvedla končící ministryně.

Podle Jourové však větší část ztráty vznikla kvůli měnové intervenci České národní banky, která korunu výrazně oslabila vůči euru. „Z odhadované ztráty pro letošní rok činí 11,7 miliardy korun kurzový rozdíl, který vznikl umělou intervencí ČNB. Kdyby nebylo této intervence, která způsobila, že jsme měli k dispozici více peněz, tak by bylo nedočerpání výrazně nižší,“ upozornila Jourová.

Kurzové měny hrají roli

Částka určená k čerpání je pevně stanovena v eurech, příjemcům se však vyplácí v korunách vždy podle aktuálního kurzu. Jakéhokoliv kurzové změny se tak odráží v tom, jak velkou částku v korunách má Česko k dispozici a kolik zbývá dočerpat.

Česká republika je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun, letos hrozí, že ČR přijde o další miliardy korun.

MMR, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.