Šéfové ČEB a EGAP rezignovali

Karel Pleva

Karel Pleva Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Předseda představenstva a generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnost Karel Pleva a generální ředitel České exportní banky Tomáš Uvíra dnes podle informací E15.cz rezignovali na své posty.

Na svém odchodu se oba ředitelé dohodli s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. „Tuto informaci nemám a ministerstvo financí ji nebude nijak komentovat,“ řekl na dotaz k rezignaci Plevy a Uvíry Jakub Haas z tiskového oddělení MF. Jak dodal, nemůže věc ověřit ani u ministra financí Miroslava Kalouska, protože právě probíhá mimořádně zasedání vlády.

Informaci naopak potvrdil osobně Karel Pleva: „Ano je to tak. Odcházím dohodou a po vzájemné dohodě s dozorčí radou EGAP nebudu zatím celou záležitost nijak komentovat,“ řekl na dotaz E15.cz.

Tomáš UvíraTomáš Uvíra | CTK

Tomáš Uvíra

Rezignaci šéfa ČEB Uvíry potvrdila manažerka komunikace ČEB Věra Dušková: „Je to pravda. Přesné příčiny však zatím neznám. Podrobnosti sdělíme až po zasedání představenstva.“

EGAP je specializovaná státní úvěrová pojišťovna. Jako součást státní podpory exportu poskytuje vývozcům a bankám financujícím vývoz ochranu před rizikem nezaplacení z komerčních i teritoriálních důvodů.

Česká exportní banka podporuje české vývozce, aby jejich výrobky a služby obstály na světových trzích. Za patnáct let existence financovala řadu obchodních transakcí.