Skupina Home Credit se dostala ze ztrát, loni měla čistý zisk 5,7 miliardy korun

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Home Credit, ilustrační foto
Šmejc je podle Forbesu devátý nejbohatší Čech (majetek 11,7 miliardy korun).
Jiří Šmejc
4
Fotogalerie

Skupina Home Credit loni vykázala čistý zisk 210 milionů eur (5,67 miliardy korun), v roce 2015 dosáhla ztráta 41,6 milionů eur (1,1 miliardy korun). Výrazně se na dosaženém zisku podepsalo podnikání v asijských zemí i návrat k ziskovosti v Rusku. Firma je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

"K vynikajícímu výsledku přispěly všechny firmy ze skupiny Home Credit. Byla to nejen Čína, ale také Vietnam nebo Rusko a Kazachstán. Na trzích, kde jsou operace Home Creditu ještě v investiční fázi, jako Indie, Indonésie či Filipíny, jsme na velmi slibné cestě k ziskovosti," uvedl generální ředitel Home Credit B.V. Jiří Šmejc.

Skupina poskytla svým klientům v uplynulém roce nové úvěry v hodnotě 11,5 miliardy eur, meziročně o 76 procent víc. Asie se na tomto růstu podílí 69 procenty, tedy osmi miliardami eur. Podle jednotlivých zemí byla tahounem růstu Čína následována Vietnamem.

V Indii Home Credit pokračoval v regionální expanzi a nyní je přítomen v téměř 70 městech v 15 státech. Na Filipínách expandovala firma do dalších osmi provincií a působí v 21 regionech země. V Indonésii se počet zákazníků Home Creditu blíží k jednomu milionu.

Společnost má nyní v jedenácti zemích 20,1 milionu klientů, o 60 procent více než před rokem. Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.