Skupina PPF překonala pandemickou éru, za pololetí vydělala přes 17 miliard

Skupina PPF vydělala v prvním pololetí přes 17 miliard korun

Skupina PPF vydělala v prvním pololetí přes 17 miliard korun Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Finanční skupina PPF v prvním pololetí letošního roku vydělala 709 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba sedmnáct a půl miliardy korun. Za stejné období loňského roku přitom PPF prodělala 406 milionů eur. Jak skupina uvedla ve výsledkové zprávě, celková hodnota jejích aktiv přesáhla 43,3 miliardy eur, v přepočtu přes jeden bilion korun. Silnému letošnímu růstu zisku vydatně pomohl i výtěžek z prodeje aktiv dceřiné společnosti Home Credit na Filipínách. Svými výsledky skupina prakticky byznysově zapomněla na éru covidu.

„Zejména naše telekomunikační, mediální a finanční aktiva přispěla k celkovému čistému zisku srovnatelnému s předcovidovými výsledky. Můžeme tak být zdravě ambiciózní i v dalších investicích,“ uvedla Kateřina Jirásková, finanční ředitelka PPF. Podle slov PPF se ale dařilo společnostem napříč skupinou, která se již loni vypořádala s většinou nákladů spojených s odchodem z Ruska. 

Během posledních deseti měsíců skupina majetkově vstoupila do firem v Evropě, Spojených státech a v Jihoafrické republice. Významné investice představují akvizice podílů v ProSiebenSat.1, německé mediální skupině, a společnosti InPost, která provozuje evropskou síť samoobslužných boxů pro e-commerce. PPF také v srpnu oznámila dohodu o partnerství s globální technologickou skupinou e& s cílem vytvořit významného hráče na telekomunikačním trhu ve střední a východní Evropě.

V souladu se strategií posílit na západních trzích dokončila PPF v říjnu 2023 prodej Home Creditu v Indonésii a navázala tak na filipínskou transakci, jejíž vypořádání proběhlo v červnu. Kupujícím obou aktiv je konsorcium vedené japonskou Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG). Celková cena transakce činila podle dřívějších informací přibližně 615 milionů eur, tedy v přepočtu asi 15 miliard korun. 

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a v Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či do strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, dále Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská Škoda Group nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.