Skupině ČSOB v pololetí klesl čistý zisk o šest procent. Banka však zvýšila objem úvěrů

Sídlo ČSOB v pražských Radlicích

Sídlo ČSOB v pražských Radlicích Zdroj: E15 Michael Tomeš

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí klesl o šest procent na 9,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o 19 procent na 341 miliard korun. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to ve čtvrtek sdělila ČTK. Zisky vesměs klesaly i ostatním velkým bankám.

Banka zaznamenala zvýšení objemu úvěrů o dvě procenta na 891 miliard korun. Objem celkových klientských vkladů ČSOB narostl o sedm procent na 1,264 miliardy korun.

„V první polovině roku se čistý zisk skupiny ČSOB meziročně mírně snížil zejména v důsledku nižších výnosů, především čistého úrokového výnosu, ale také vyšších nákladů. České domácnosti ani firmy nadále nemají problémy se splácením závazků, podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu zůstává v pololetí rekordně nízký,“ komentoval výsledky generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

První pololetí 2023 potvrdilo podle Blažka další růst zájmu klientů ČSOB o lepší zhodnocení úspor ať už ve spořicích nebo investičních nástrojích. Nadále tak mírně klesal podíl úspor držených na běžných účtech ve prospěch spořicích účtů, termínovaných vkladů a investičních produktů.

Skupina ČSOB vykázala v prvním pololetí meziroční růst objemu úvěrů na bydlení o dvě procenta na 513 miliard korun. Stále větší je mezi lidmi zájem o nezajištěné úvěry na úsporné bydlení od ČSOB Stavební spořitelny. Tyto úvěry nyní představuji přes třicet procent celkového objemu financování spořitelny a tento podíl stále roste, uvedl Blažek.

Provozní výnosy ČSOB činily 20,6 miliardy korun, byly tak meziročně nižší o dvanáct procent. Provozní náklady bez bankovních daní byly 10,2 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o čtyři procenta. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia činil na konci června 1,44 procenta.

Počet aktivních klientů se zvýšil o 67 tisíc. Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 25 procent na 1,212 milionu. Virtuální asistentku Kate si v aplikaci ČSOB Smart vyzkoušel více než milion unikátních uživatelů.

Komerční bance klesl v pololetí čistý zisk o 2,9 procenta na 8,1 miliardy korun, České spořitelně se snížil o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun a Raiffeisenbank o 21 procent na 2,37 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent.

Těchto bank se týká takzvaná windfall tax, kterou schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a v zemích střední a východní Evropy.