Skupině HSBC klesl zisk, lituje selhání ve své švýcarské bance

HSBC (ilustrační foto)

HSBC (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Britské bance HSBC loni klesl čistý zisk o 16 procent na 13,7 miliardy dolarů. Společnost, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě, vinu svalila mimo jiné na nepříznivý vliv pokut a urovnání.

Bankovní skupina výsledky celoročního hospodaření zveřejnila nedlouho poté, co novináři obvinili její švýcarskou skupinu, že pomáhala svým bohatým klientům vyhýbat se placení daní a spravovala černá konta desítkám tisíc zákazníků z celého světa. Skupina dnes uvedla, že nedodržování pravidel ve své švýcarské bance hluboce lituje.

Zisk před zdaněním loni klesl na 18,7 miliardy dolarů z 22,6 miliardy dolarů před rokem. Zaostal tak za odhady ekonomů oslovených agenturou Reuters, kteří očekávali v průměru výsledek 21 miliard dolarů.

Podezřelé konto šéfa skupiny

Výkonný ředitel skupiny Stuart Gulliver dnes připustil, že výsledky za celý rok zklamaly. Náročné čtvrté čtvrtletí ale podle něj „zastřelo určitý pokrok, kterého se podařilo dosáhnout v předešlých třech kvartálech“.

List The Guardian o víkendu napsal, že Gulliver má účet ve Švýcarsku, jenž prý ovládá prostřednictvím jisté panamské společnosti a na kterém prý v roce 2007 bylo zhruba 7,6 milionu dolarů. List nenaznačil, že by se Gulliver dopustil nějakého přečinu. Tvrzení ale podle pozorovatelů vyvolá další otázky ohledně činnosti banky v oblasti daňového poradenství.

HSBC v reakci na článek uvedla, že Gulliver má ve Švýcarsku bankovní účet, který byl založen v roce 1998 s cílem posílat na něj své odměny. O údajné panamské společnosti se banka v prohlášení nezmínila.