Slabé výnosy z úvěrů připravily o část zisku Erste i Českou spořitelnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Rakouské Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, se ve 3. čtvrtletí nedařilo. Firmě klesl zisk i výnosy z úvěrů. Lepší loňský výsledek ovšem vylepšily jednorázové vlivy, upozorňuje banka. Pohoršila si také Česká spořitelna.

Čistý zisk meziročně klesl na 430,3 milionu eur (zhruba 10,8 miliardy korun) z 597,3 milionu eur (asi 14 miliard korun). Předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl uvedl, že společnost zisku dosáhla navzdory četným jednorázovým efektům v podobě bankovních daní, nákladů v souvislosti s odchodem z Ukrajiny a odpisů firemní hodnoty.

„Celkový objem úvěrů se sice od počátku roku snížil, zároveň se však objevily první povzbudivé náznaky změny trendu. V Rakousku a v České republice byl zaznamenán růst úvěrů podpořený pozitivním hospodářským vývojem. Za zmínku stojí i skutečnost, že ukazatel nebonitních úvěrů vztažený na klientské úvěry klesl poprvé od počátku finanční krize v roce 2008 na 9,6 procenta,“ upozornil.

Čistý úrokový výnos klesl na 3,65 miliardy eur z loňských 3,96 miliardy eur. Důvodem byla zejména slabší poptávka po úvěrech a nízká úroveň tržních úroků. Vyšší příjmy z obchodu s cennými papíry vedly ve srovnání s rokem 2012 k nárůstu čistých příjmů z poplatků a provizí z 1,28 miliardy eur na 1,34 miliardy eur a čistého zisku z obchodních operací ze 191,4 milionu eur na 241 milionů eur.

Provozní výnos se meziročně snížil o 3,8 procenta na 5,23 miliardy eur. Rizikové náklady klesly o 14 procent na 1,26 miliardy eur.

Výnosy klesají i České spořitelně

Dceřiná Česká spořitelna za tři čtvrtletí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 2,6 procenta na 11,48 miliardy korun. Provozní zisk klesl o 6,8 procenta na 18,16 miliardy korun.

Spořitelna uvedla, že výsledky ke konci září jsou ovlivněny zejména poklesem čistého úrokového výnosu, snížením výnosů z finančních aktiv, zvýšením zisků z obchodních operací a pozitivním dopadem vyplývajícím z pokračujícího poklesu provozních nákladů.