Slováci zrušili Finportal v Česku. Ze spolupracovníků se stali rivalové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Nejstarší broker pool finportal.cz v Česku skončil. Svým poradcům přestal vyplácet provize na začátku dubna a teď je v likvidaci. Důvody jsou nejasné, z lukrativnějšího českého trhu odchází původem slovenská akciová společnost prý kvůli nespokojenosti s výsledky. Bývalý předseda české dozorčí rady hned založil konkurenční společnost.

Společnost Finportal se v Česku stejně jak na Slovensku zabývala finančním poradenstvím přes internet. Firma zabezpečovala servis finančních služeb a vzdělávání na dálku. Broker pool také investoval peníze klientů do různých fondů. Zřejmě neúspěšně. Končí totiž v likvidaci.

„Na základě rozhodnutí jediného akcionáře při výkonu valné hromady společnosti bylo dne 31. 3. 2014 rozhodnuto o zrušení společnosti s následnou likvidací, s účinností ke dni 1. 4. 2014,“ píše se v českém Obchodním rejstříku.

Slovenská společnost Finportal, a.s. však na domácím trhu pokračuje v činnosti. „Obecně je slovenský trh méně obsazený makléřskými společnostmi, a proto je tam větší prostor prosadit se,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Důvodem zrušení české dceřiné společnosti jsou neuspokojivé hospodářské výsledky. „Původní obchodní záměry a cíle se nepodařilo naplnit dle očekávání jednoho z akcionářů, kterým je akciová společnost Finportal Slovensko. Proto jsme se rozhodli z daného obchodního modelu vystoupit a neumožnit ani používání loga Finportal,“ řekl Rudolf Adam, předseda představenstva slovenského Finportalu.

Jak informoval portál investujeme.sk, aktivity v České republice převezme po zlikvidované společnosti firma Chytrýhonza.cz a její dceřiná společnost Bonnet.

Změny ve vedení

V březnu 2014 prošla obměnou celá společnost. Z vedení odešel předseda představenstva českého Finportalu Alexander Sütö. Vyměnila se ovšem prakticky celá dozorčí rada.

Podle odborníků nemusí jít o nespokojenost Finportalu jen s českými výsledky. V nelehké situaci je celý sektor finančního zprostředkování. „Obecně si myslím, že toto odvětví není příliš perspektivní pro nové firmy. Objemy na akciovém trhu stagnují, nebo rovnou klesají, a není zde perspektiva, že by se v dohledné době vrátily na předkrizovou úroveň,“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Na hraně zákonů

Bývalý předseda dozorčí rady Alexander Sütö ale navzdory špatným výhledům z byznysu neodchází. Založil vlastní firmu moreDone. Ta se bude věnovat stejné činnosti jako Finportal.

Trh broker poolů se rozrostl zejména v posledních třech letech. Vysoká konkurence na finančně zprostředkovatelském trhu donucuje společnosti nabírat i finanční zprostředkovatele, kteří pracují na hraně zákona. Ti mohou společnostem přinést i velké ztráty.