Slovinský boj o záchranu: Největší banka propustí pětinu zaměstnanců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Největší slovinská banka Nova Ljubljanska Banka (NLB), kterou vlastní stát, hodlá v průběhu dvou let propustit pětinu své pracovní síly. NLB stojí v centru spekulací, podle nichž by Slovinsko mohlo být další zemí eurozóny, která bude potřebovat zahraniční finanční pomoc.

„Musíme snížit náklady na všech úrovních o 20 procent, aby banka zůstala konkurenceschopná,“ řekl šéf banky Janko Medja. NLB má ve Slovinsku 3550 zaměstnanců. Do roku a půl až dvou let se toto číslo sníží o 20 procent, dodal Medja. Nesdělil ale, kolik lidí by mohlo opustit celou skupinu NLB, která má asi 7000 zaměstnanců.

Slovinsko je jedinou postkomunistickou zemí EU, která odmítla zprivatizovat většinu bankovního sektoru. Země se nutnosti prodat státní banky vyhnula díky letům hospodářského růstu, který táhl vývoz.

Tři největší finanční ústavy nyní drží velkou část rizikových úvěrů v celkovém objemu zhruba sedm miliard eur. Stát chce přibližně 3,3 miliardy eur (86,2 miliardy korun) ve špatných úvěrech přesunout do takzvané špatné banky, která by mohla začít fungovat v červnu.

NLB potřebuje do konce července kapitálovou injekci 367 milionů eur, aby splnila požadavky Bruselu na kapitálovou přiměřenost. Plánované zvýšení kapitálu by podle Medji mohlo zvýšit důležitý ukazatel kapitálu k celkovým aktivům na přibližně 9,5 procenta. Loni na konci března byl tento ukazatel na sedmi procentech.

NLB také odhaduje, že do špatné banky v červnu v první etapě převede asi 1,3 miliardy eur (33,9 miliardy korun). Celkem by se podle odhadů v příštích měsících mohla takto zbavit skoro dvou miliard eur.

David Klimeš: Dobrý rating brát, se špatným k soudu