Societé Générale převezme od Commerzbank obchod s akciemi a komoditami

Centrála banky Société Générale v Paříži

Centrála banky Société Générale v Paříži Zdroj: ctk/AP

Francouzská banka Societé Générale odkoupí od německé Commerzbank divizi pro obchodování s akciemi a komoditami (EMC). Druhá největší francouzská banka v úterý uvedla, že si chce posílit aktivity v oblasti derivátů a fondů ETF a upevnit si pozici v největší ekonomice eurozóny. Banky, které působí i na českém trhu, cenu transakce nesdělily.

Commerzbank uvádí, že hrubé příjmy této divize loni dosáhly 381 milionů eur (9,9 miliardy korun). Druhá největší německá banka si prodejem divize sníží náklady i rizika, do Societé Générale přejde jejích asi 520 zaměstnanců.

Výnosy divize, které se na celkových výsledcích částečně zestátněného koncernu podílejí asi čtyřmi procenty, jí sice budou chybět, uvolní ale kapitál pro hlavní obor činnosti. Tím je soukromé a firemní bankovnictví. Commerzbank prochází restrukturalizací v důsledku slábnoucí poptávky po úvěrech.

Pod tlakem je i její konkurent Deutsche Bank. Americká divize této největší německé banky nedávno kvůli nedostatkům v kontrole kapitálu neprošla ve Spojených státech druhou částí zátěžových testů.

Commerzbank od roku 1992 působí i na českém trhu, kde se zaměřuje hlavně na velké a střední podniky. V roce 2007 zahájila v České republice provoz její nízkonákladová pobočka mBank. Société Générale je většinovým vlastníkem české Komerční banky. Vlastní v ní podíl 60,4 procenta.