Španělská banka Santander chce navýšit kapitál o 7,5 miliardy eur

Pobočka banky Santander

Pobočka banky Santander Zdroj: Junius, volne dilo; WikimediaCommons

Španělská banka Santander plánuje navýšit kapitál o 7,5 miliardy eur (209,2 miliardy korun) prostřednictvím prodeje nových akcií a sníží v letošním roce dividendu. Santander je podle tržní hodnoty největší bankou v eurozóně.

Navýšení představuje zhruba 9,9 procenta celkového kapitálu. Santander loni prošla kontrolou zdraví evropských bank, ukázalo se však, že její kapitálová pozice je slabší než u mnoha jejích kolegů.

Za loňský rok banka očekává růst čistého zisku o 30 procent na 5,8 miliardy eur. Příjmy z úroků mají stoupnout o osm procent. Většina příjmů banky pochází ze zahraničí a Santander se podařilo přežít globální finanční krizi a pokles španělské ekonomiky, za dobu krize nevykázala čtvrtletní ani roční ztrátu.

Santander byla také jednou z několika málo bank, která nezměnila výplatu dividendy ani po vypuknutí globální finanční krize v roce 2008. Dnes však oznámila, že od letošního roku sníží výplatu dividend na 0,2 eura na akcii z předchozích 0,6 eura. Dividendu vyplatí ve třech splátkách, třikrát v hotovosti a jednou v akciích, napsaly agentury AP a Reuters.

Emilio Botín se Santanderem úspěšně proplouvá krizí