Spekulanti nevěří německým bondům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Někteří investoři ve stínu prohlubující se dluhové krize eurozóny ztrácejí i víru v německé dluhopisy. Spekulanti především z řad hedgeových fondů sázejí na pokles ceny německých obligací a růst jejich výnosů. Předpokládají, že ani německých dluhopisům se dopady současné dluhové krize nevyhnou.

Jedním z nejznámějších investorů, kteří si myslí, že hodnota německých dluhopisů bude klesat, je John Paulson. Podle informací deníku Financial Times začátkem týdne investorům sdělil, že sází proti německých obligacím, protože si myslí, že problémy sužující eurozónu se budou ještě stupňovat.

Šestapadesátiletý manažer hedgeového fondu, který ve své newyorské společnosti Paulson & Co. spravuje na 24 miliard dolarů, věří, že problémy španělské vlády se přelijí za hranice Pyrenejského poloostrova a ohrozí stabilitu celé eurozóny.
Výnosy desetiletých španělských dluhopisů se tento týden dostaly opět nad šest procent, úroky německých obligací se stejnou splatností se propadly na rekordní minima 1,66 procenta. Paulson své spekulativní pozice, které zahrnují také CDS kontrakty (pojistky dluhopisů), na německé obligace drží již několik měsíců.

Paulson se proslavil sázkami proti americkému hypotečnímu trhu v předvečer finanční krize. V roce 2007 jeho Credit Opportunities fond vydělal téměř šest set procent. Později vyšlo najevo, že finanční instrumenty, proti kterým sázel, konstruoval společně s investiční bankou Goldman Sachs. Ta je svým klientům nabízela jako zajímavou investici, ačkoliv věděla, že nemají žádnou hodnotu.

Banka nakonec musela zaplatit rekordní pokutu půl miliardy dolarů. Loňský rok byl pro Paulsonův byznys o poznání méně úspěšný. Jeho hlavní fond, především kvůli poklesu finančních trhů ve druhé polovině roku, ztratil téměř polovinu hodnoty.

Hedgeové fondy pociťují regulaci

Nová bankovní regulace Basel III začíná dopadat i na hedgeové fondy. Výsledkem budou vyšší provozní náklady hedgeových fondů a obchodování se tak stane dražším. Všechny brokerské společnosti poskytující servis hedgeovým fondům začaly zvyšovat poplatky a požadované zálohy pro obchodování. To by mohlo podle bankéřů v nadcházejících měsících a letech hedgeové fondy negativně postihnout. Basel III je soubor nových globálních regulí bankovního sektoru, který se má zavádět v několika fázích až do roku 2019.