Spořitelna předložila účet za sKarty, po státu chce skoro 204 milionů

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Česká spořitelna bude žádat po ministerstvu práce a sociálních věcí za předčasné zrušení projektu sKaret náhradu 203,8 milionu korun. Uvedenou částku vyčíslil nezávislý odborný posudek. Spořitelna měla sKarty podle smlouvy provozovat do ledna 2024, systém ji stál asi 300 milionů korun.

„Společnou prioritou je, aby lidé dostávali do úplného zrušení systému výplat dávky řádně a včas. Nutné náklady na zajištění služeb požadovaných v soutěži a ve smlouvě ministerstvem práce a sociálních věcí vyčíslil nezávislý odborný posudek na 203,8 milionu korun,“ potvrdil informaci severu iHned.cz generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka po dnešní schůzce s ministrem práce Františkem Koníčkem. Kysilka doplnil, že banka bude v jednáních o vyrovnání za sKarty „dávat přednost řešení dohodou“.

Minulý týden Koníček tvrdil, že „ještě není zdaleka po právní stránce jasno“, že bude muset jeho resort České spořitelně platit náhradu za zrušení sKaret. Rovněž prohlásil, že pokud někdo nějaké kompenzace chce, musí je umět vyčíslit v souladu se smlouvou. Podle ministra smlouva ministerstva se spořitelnou ale jasně stanovuje podmínky, kdy je možné kompenzace uplatňovat.

Podle Koníčka by resort musel změny projektu či jeho ukončení zapříčinit. Zákon, který systém sKaret ruší, navrhli ale senátoři, ministerstvo normu neprosazovalo. Pokud by se finanční nárok prokázal, měl by ho posoudit nezávislý ekonomický znalec, řekl minulý týden Koníček.

Systém sKaret má definitivně skončit 30. dubna, kdy spořitelna sKarty „vypne“ a účty k nim zruší. Úřady práce měly minulý týden začít lidem rozesílat dopisy, jak mají dál postupovat. Plastikovou kartu má kolem 277 tisíc lidí.