Správce zkrachovalé záložny MSD prodává pohledávky za víc než deset miliard

Většina klientů část úspor dostala

Většina klientů část úspor dostala Zdroj: 7 Podhora Marek

Insolvenční správce zkrachovalé kampeličky Moravské spořitelní družstvo (MSD) Ivo Hala vyhlásil výběrové řízení na prodej pohledávek záložny v nominální hodnotě 10,4 miliardy korun. Kauce pro účast ve výběrovém řízení byla stanovena na 200 milionů korun.

Požadavky na kauci se podle člena asociační rady Asociace inkasních agentur Vladimíra Vachela u výběrových řízení na prodej pohledávek vyskytují spíše ojediněle. Tato částka může způsobit nižší zájem investorů, což v důsledku neprospěje výtěžku z prodeje úvěrového portfolia, dodal.

Samotné výběrové řízení svou velikostí prodávaného portfolia pohledávek ve spojení s požadavky na kauci a administrativní poplatek 300 tisíc korun pravděpodobně značně omezí skupinu potenciálních investorů, míní Vachel.

Praktičtější z investorského hlediska a přínosnější pro výsledný výnos z prodeje by byl podle něj prodej menších objemů pohledávek bez požadavků na kauci a administrativní poplatek.

Většina klientů část úspor dostala

Drtivá většina klientů MSD již dostala vyplacenu pojištěnou část svých úspor. Fond pojištění vkladů vyplácí vklady včetně úroků podle stavu k 27. prosinci 2013, kdy obdržel od ČNB oznámení o neschopnosti družstva dostát závazkům. Maximálně to však bylo 2,744 milionu Kč na jednoho vkladatele. Vyplácení náhrad začalo 27. ledna 2014 a bude probíhat do 27. ledna 2017.

Podle loňské správcovy zprávy zveřejněné v insolvenčním rejstříku převýšily závazky MSD s největší pravděpodobností tržní hodnotu jeho majetkové podstaty. Její účetní hodnota činila 13 miliard korun, ale 8,6 miliardy tvořily úvěry, které nebyly řádně spláceny. Přihlášené dluhy činily 12,167 miliardy korun. Rozhodující slovo má mezi věřiteli Fond pojištění vkladů s pohledávkou přes 12 miliard korun.

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s MSD předloni v prosinci krátce po té, co záložně odňala licenci ČNB. Insolvenčním správcem družstva, kde mělo zhruba 14 tisíc členů uloženo asi 12 miliard korun, byl ustaven správce Hala v prosinci 2013.

MSD vzniklo v roce 1999 jako regionální záložna se sídlem v Brně a s 30 zakládajícími členy. Podle údajů na jeho internetové stránce postupně navýšilo původní základní kapitál 120.000 Kč na současných 1,078 miliardy korun. Na konci činnosti byly pobočky MSD v deseti krajských městech.