Srpnová doporučení křísí české akcie. Trhákem má být VIG

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Novak Tomas/Euro

Analytici českým akciím během divokého srpna přáli. Z expertních dílen nezaznělo na adresu domácích titulů ani jedinkrát prodejní doporučení, do roka a do dne pak reporty až na jedinou výjimku investorům slibují na pražském parketu solidní výdělkovou jízdu. Králem příštích dvanácti měsíců se má stát sázka na pojišťovací byznys, ve svých prognózách se na tom shodly dva na sobě nezávislé analytické domy.

Na bezmála čtyřicet procent si podle konsenzu analytiků pařížské finanční skupiny Kepler Cheuvreux a newyorské investiční společnosti Keefe, Bruyette & Woods mají přijít akcionáři pojišťovny VIG. Ta koncem srpna zveřejnila pololetní výsledky. „Jádrový byznys společnosti vypadá stabilně, přestože čistý zisk byl negativně zasažen nižšími investičními výnosy kvůli prostředí nízkých sazeb a dodatečnými náklady v Rakousku,“ uvádí analytik Patria Online Michal Putna ovšem s tím, že výsledky nepřináší nový impulz pro nákup akcie.

Rozporné analýzy padly na konci prázdnin na adresu rakouské Erste. Zatímco finančníci francouzské Alpha Value sází na růst ceny bankovní akcie až k 1080 korunám za kus, Wall Street je opačného názoru. Experti JP Morgan Chase totiž vidí na Erste za rok cenovku pouhých 623 korun, to by pro investory znamenalo roční ztrátu přesahující 11 procent.

Lehkým ziskovým adeptem může být i sázková Fortuna. „Propad ceny akcií od dubna téměř o 40 procent vnímáme jako přehnaný a současné ocenění jako atraktivní i po zohlednění problémů, kterým Fortuna čelí,“ soudí analytik Komerční banky Josef Němý. Akcie prý zájemcům nabízí příslib takřka sedmiprocentního ročního zisku. Patria věří i tabákové firmě Philip Morris a doporučuje akcie akumulovat.

doporučení akciedoporučení akcie | E15