Stát přihrál miliardu korun soukromým pojišťovnám

Veřejnému zdravotnictví loni chybělo pět miliard, pojišťovny jsou čtvrtým rokem ve ztrátě a nemají z čeho brát. Skuhrání nad prohlubující se krizí má ovšem jednu trhlinu. Zatímco některé zdravotní pojišťovny shánějí desítky milionů prodejem nemovitostí, které si pořídily v dobách největší slávy, pouhá novela zákona by jim mohla přihrát sumy až o dva řády vyšší.

To by ale nesměla existovat lobby komerčních pojišťoven a tisíců podomních prodejců, která stamiliony potenciálních příjmů veřejných rozpočtů systematicky zadržuje.

Není se ani čemu divit. Málokdy se stane, že by stát přihrál soukromníkům tak lukrativní a hlavně dlouhodobý obchod. Od loňského ledna si přes sto tisíc cizinců z nečlenských zemí EU, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru ani u nás nemají trvalý pobyt, musí platit tzv. komplexní zdravotní pojištění. To u nás nabízí pět komerčních pojišťoven. Vévodí jim Pojišťovna VZP (PVZP), dcera Všeobecné zdravotní pojišťovny, která sice používá téměř totožné logo, ale může se na rozdíl od zákony svázané matky chovat čistě tržně. Pětici doplňuje Slavia, Maxima, Uniqua a Ergo (dříve Victoria Volksbanken).

Celková hodnota zdravotního pojištění cizinců podle údajů České asociace pojišťoven loni dosáhla 1,2 miliardy. Kolik z toho zůstalo pojišťovnám? To lze jen odhadovat. Pojišťovny ze zákona takový údaj poskytovat nemusejí.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro